Gremlins 2 - Uusi pesue (Joe Dante, 1990)

 

 

Ohjaus: Joe Dante, Chuck Jones
Käsikirjoitus: Charles S. Haas
Rooleissa: Zach Galligan, Phoebe Cates, Howie Mandel, Tony Randall, John Glover, Robert Prosky, Dick Miller, Robert Picardo, Christopher Lee, Haviland Morris, Dick Miller, Keye Luke, Don Stanton, Dan Stanton, Kathleen Freeman
Genre: kauhukomedia
Kesto: 1 h 46 min
Ikäraja: 12

 

Chris Columbuksen kirjoittama ja Joe Danten ohjaama kauhukomedia Gremlins - Riiviöt oli suuri hitti ilmestyessään kesällä 1984. Elokuva tehtiin vaatimattomalla 11 miljoonan dollarin budjetilla ja se keräsi maailmanlaajuisesti yli 153 miljoonan dollarin lipputulot. Niinpä sille alettiin suunnittelemaan jatko-osaa. Ohjaaja Joe Dante ei ollut aluksi lainkaan innostunut tästä jatko-osasta, sillä hänen mielestään kaikki oli kerrottu jo ensimmäisessä elokuvassa. Tuotantoyhtiö Warner Bros. halusi kuitenkin tehdä jatko-osan ja lähti kyselemään muita ohjaajia ja kirjoittajia tarttumaan työhön, mutta ketään ei kiinnostanut, joten tuotantoyhtiö päätti pyytää vielä kerran Dantea tarttumaan ohjaksiin. Dante suostui lopulta sillä ehdolla, että saisi täysin vapaat kädet elokuvan suhteen. 

Ensimmäisen osan käsikirjoittanut Chris Columbus ei tällä kertaa ehtinyt mukaan, sillä hän ohjasi samaan aikaan ensimmäistä Yksin kotona -elokuvaa. Käsikirjoittajaksi palkattiin herra nimeltään Charles S. Haas. Elokuvan kuvaukset käynnistyivät kesällä 1989 ja vuoden kuluttua elokuva sai ensi-iltansa. Elokuva toteutettiin 50 miljoonan dollarin budjetilla, mutta siitä ei kuitenkaan tullut edellisen osan kaltaista hittiä, vaan se jäi tappiolliseksi, tuottaen lippuluukuilla lopulta vain noin 41 miljoonaa dollaria. Suomeen elokuva saapui heinäkuussa 1990 ja se oli meillä vuoden 14. katsotuin ulkomainen elokuva keräten elokuvateattereihin hieman yli 100 000 katsojaa. Itseänikään tämä jatko-osa ei ole vuosien saatossa kiinnostanut yhtä paljon kuin jouluaiheinen ensimmäinen osa, josta onkin tullut itselleni jo vuosia sitten jokajouluinen katseluperinne. Tämän jatko-osan olen katsonut vain pari kertaa.



Kuusi vuotta on kulunut siitä, kun inhottavat pikku riiviöt saivat Kingston Fallsin pikkukaupungin sekaisin. Tällä kertaa Billy (Zach Galligan) ja hänen tyttöystävänsä Kate (Phoebe Cates) ovat karistaneet tuon pikkukaupungin tomut jaloistaan ja muuttaneet Isoon Omenaan eli New Yorkiin. Billy on saanut työpaikan hulppeasta Clampin liikekeskuksesta. Edellisestä elokuvasta tuttu kiinalaiskauppa aiotaan jyrätä suuryrityksen tieltä ja erinäisten sattumusten kautta pikku ystävämme, mogwai Gizmo (äänenä Howie Mandel) joutuu koe-eläimeksi laboratorioon, joka sijaitsee samassa rakennuksessa, jossa Billy on töissä. Billy pelastaa Gizmon ja piilottaa tämän työpöytänsä laatikkoon. Uutelias mogwai ei kuitenkaan pysy piilossa vaan lähtee tutkimaan paikkoja. Huoltomiehen tullessa korjaamaan vesihanaa hän onnistuu kastelemaan Gizmon ja pian on koko Iso Omena sekaisin, kun Gizmon selästä ponnahtaa jälleen uusi joukko entistä ilkeämpiä mogwaita. Syötyään keskiyön jälkeen ne jälleen koteloituvat ja muuttuvat entistä kammottavamman näköisiksi. Hienoimpia luomuksia ovat lepakkoriiviö ja hämähäkkiriiviö.


Gremlins 2 on edeltäjästään poiketen huomattavasti komediallisempi, vaikka on tässäkin toki hieman niitä kauhuelementtejäkin, mutta enimmäkseen mennään komedian keinoin ja katsoja saa lähes joka kohtauksessa nauraa vedet silmissä riiviöiden touhulle. Elokuvasta on tehty edellistä elokuvaa huomattavasti lapsiystävällisempi, mutta myös muutama hieman karmeampi kohtauskin nähdään. Hauskin kohtaus nähdään, kun elokuvakriitikko Leonard Maltin kertoo, ettei pitänyt ollenkaan ensimmäisestä elokuvasta ja tästäkös riiviöt riemastuvat. Myös Gizmon ramboiluja on hauska seurata. Erikoisin kohtaus taas nähdään elokuvan puolivälin paikkeilla kun riiviöt yllättäen katkaisevat elokuvan kesken kaiken ja apua joudutaan pyytämään vapaapainilegenda Hulk Hoganilta. Elokuva rikkoo myös sen kuuluisan neljännen seinän, joka tarkoittaa sitä, että joku elokuvan hahmoista puhuu suoraan katsojalle. Hienoin kohtaus nähdään elokuvan loppupuolella kun pääpahis Stripe muuttuu hämähäkiksi ja kohtauksen taustalla soi Slayer-yhtyeen kappale Angel of Death. Elokuvan hauskat alku- ja loppuanimaatiot, jossa seikkailevat Repe Sorsa ja Väiski Vemmelsääri, on ohjannut legendaarinen animaattori Chuck Jones (1912-2002).



Tunnelmassa Gremlins 2 ei yllä ensimmäisen osan tasolle, mutta muuten se on oikein hyvin onnistunut jatko-osa. Elokuva on pääosin aikamoista sekoilua, mutta kuitenkin todella hauskaa sellaistan. Välillä tosin tuntui, ettei touhussa ole päätä eikä häntää. Elokuvasta tehtiin myös videopeli eri alustoille (mm. NES, Game Boy, PC ja Amiga). Elokuvasarjan kolmas osakin on ollut suunnitteilla jo useita vuosia. Vuonna 2017 käsikirjoittaja Chris Columbus ilmoitti saaneensa kolmannen elokuvan käsikirjoituksen valmiiksi. Jäämme siis mielenkiinnolla odottamaan milloin (jos koskaan...) tuo kolmas osa valmistuu ja saa virallisen ensi-iltansa.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lentävät luupäät (Spede Pasanen, 1984)

Yksin kotona (Chris Columbus, 1990)

Joulupuu on kärvennetty (Jeremiah S. Chechik, 1989)