Susikoira Roi & Susikoira Roi - Seikkailu saaristossa (Raimo O. Niemi, 1987 & 1988)

Susikoira Roi (1987)


Ohjaus: Raimo O. Niemi
Käsikirjoitus: Raimo O. Niemi, Jorma Kurvinen
Rooleissa: Paavo Westerberg, poliisikoira Jami, Paavo Piskonen, Jukka-Petter Huolman, Juhana Langinvainio, Jarkko Mali, Jarkko Hintsala, Soli Labbart, Susanna Haavisto, Marja-Leena Kouki, Liisa Lehtimaja, Turo Pajala, Juhani Laitala, Pehr-Olof Sirén, Eila Pehkonen, Jarkko Rantanen
Genre: draama, seikkailu
Kesto: 30 min / jakso
Ikäraja: 7
 
Susikoira Roi on neliosainen nuorten jännityssarja, joka perustuu Jorma Kurvisen (1931–2002) samannimiseen kirjaan vuodelta 1976. Sarja on valmistunut vuonna 1985, mutta se esitettiin tv:ssä ensimmäisen kerran vasta pari vuotta myöhemmin, vuonna 1987. Sarjan käsikirjoitti ja ohjasi Raimo O. Niemi. Niemen myöhempiin töihin lukeutuvat mm. elokuvat Kissan kuolema (1994), Poika ja ilves (1998), Suden arvoitus (2006) ja Roskisprinssi (2011). Sarjan pääosassa Tomina nähdään loistava Paavo Westerberg, joka sarjan kuvausten aikaan oli vasta 12-vuotias.


Sarja alkaa, kun 12-vuotias Tomi löytää poikajengin kivittämästä pusikkoon juuttunutta susikoiraa. Tomi pelastaa koiran ja siitä alkaa hänen ja koiran hengästyttävä pakomatka. Poikajengi ryhtyy yhdessä haulikkomies Järvisen (Paavo Piskonen) kanssa ajamaan Tomia ja koiraa takaa. Pakomatkan aikana koira saa myös uuden nimen: Roi. Tomi joutuu piilottamaan koiran kotiinsa ja on myöhemmin pakotettu kertomaan asiasta vanhemmilleen (Marja-Leena Kouki ja Juhani Laitala). Kun vanhemmille selviää koko tilanne, he pitkän keskustelun jälkeen suostuvat siihen, että koira saa jäädä heille kunnes sen oikea omistaja löytyy. Myöhemmin Tomin perhe alkaa saada epämääräisiä uhkailusoittoja ja tilanne alkaa näyttää vaaralliselta. Tomi päättää yhdessä Äksyn (Sami Wacklin) ja hänen jenginsä kanssa selvittää salaperäisen uhkailijan henkilöllisyyden.


Ohjaus on onnistunut ja myös näyttelijät sopivat rooleihinsa enemmän kuin hyvin. Sivuosissa nähdään monta tuttua tuon ajan suosikkinäyttelijää, kuten Susanna Haavisto, Marja-Leena Kouki, Soli Labbart, Jarkko Rantanen ja Pehr-Olof Sirén (kuoli ennen sarjan tv-esitystä). Susikoira Roin roolissa nähdään poliisikoira Jami (1976-1990). Tätä ennen Jami oli nähty jo elokuvassa Uuno Turhapuron aviokriisi (1981). Musiikin sarjaan on säveltänyt Olli Ahvenlahti.


Sarja on suunnattu ensisijaisesti nuorille, mutta kyllä aikuisetkin varmasti viihtyvät tämän parissa. Susikoira Roi on yksi onnistuneimmista suomalaisista nuorten jännityssarjoista ja onkin harmi ettei tämän tyylisiä sarjoja enää nykyään pahemmin tehdä. Sekä Susikoira Roi että myös sen jatko-osa Seikkailu saaristossa on julkaistu DVD:llä, joten Roin seikkailuiden pariin on helppo palata aina kun mieli tekee.


 

Jaksojen nimet ovat: 

1. Takaa-ajetut
2. Yöllinen vieras
3. Pitkä farmari
4. Sankarit

Jaksot ovat kestoltaan noin puolen tunnin mittaisia.





Susikoira Roi - Seikkailu saaristossa (1988)


Ohjaus: Raimo O. Niemi
Käsikirjoitus: Raimo O. Niemi, Jorma Kurvinen
Rooleissa: Paavo Westerberg, poliisikoira Jami, Pekka Laiho, Miza Oinonen, Ville Kestilä, Ilmari Tuori, Mia Ehrnrooth, Catarina Hilden, Outi Orenius, Lasse Karkjärvi, Matti Tuominen, Rauha Puntti, Vappu Jurkka, Markku Huhtamo, Juhani Laitala, Marja-Leena Kouki, Hannu Kivioja, Jarmo Perälä, Eero Saarinen, Harri Hyttinen, Eero Aho
Genre: draama, seikkailu
Kesto: 30 min / jakso
Ikäraja: 7

Susikoira Roi – Seikkailu saaristossa on jatkoa Raimo O. Niemen käsikirjoittamalle ja ohjaamalle vuonna 1987 ensiestyksensä saaneelle nuorten jännityssarjalle Susikoira Roi. Seikkailu saaristossa esitettiin ensimmäisen kerran tv:ssä vuonna 1988. Sarjan pääosissa ovat edellisestä sarjasta tutut Paavo Westerberg sekä poliisikoira Jami ja ohjauksesta sekä käsikirjoituksesta vastaa jälleen Raimo O. Niemi. Tämäkin sarja perustuu Jorma Kurvisen kirjaan, tällä kertaa vuodelta 1977 peräisin olevaan Susikoira Roi ja seikkailu saaristossa. Jamille tämä Susikoira Roin saaristoseikkailu jäi viimeiseksi rooliksi, sillä Jami kuoli kahden vuoden kuluttua sarjan valmistumisesta 13-vuotiaana.

 



Tomi ja Roi lähtevät viettämään kesälomaa saaristoon. Ruotsissa asuvien serkkujen Jaskan (Jarmo Perälä) ja Paulin (Hannu Kivioja) on tarkoitus tulla myös mukaan, mutta he ovat joutuneet perumaan tulonsa. Tätä Tomi ei kuitenkaan paljasta vanhemmilleen (Juhani Laitala ja Marja-Leena Kouki). Matkalla saaristoon Tomi tutustuu kahteen poikaan, Mölsään (Ville Kestilä) ja Kariin (Ilmari Tuori). Saaristoon saapuessaan parivaljakolle selviää, etteivät he ole aivan kaikkien paikallisten suosiossa. Myöhemmin saarella alkaa tapahtua kummia ja saarelaiset alkavat epäillä Roita tapausten tekijäksi. Saarella asustelee myös juuri Ruotsista takaisin Suomeen muuttanut kalastaja-maanviljelijä Raski (Pekka Laiho) perheineen. Tomi ystävystyy Raskin perheen pojan Ranen (Miza Oinonen) kanssa ja he päättävät yhdessä selvittää saaren oudot tapahtumat.




Sarjaa on kuvattu Kotkan satamassa sekä Hangon ja Sipoon saaristossa ja Kirkkonummella. Parhaan roolin tekee mielestäni Pekka Laiho, mutta kauaksi eivät jää muutkaan. Nuorista Westerbergin lisäksi hyvä on Ranen roolissa nähtävä Miza Oinonen. Laihon lisäksi sarjassa on mukana monta tuttua näyttelijää, kuten Matti Tuominen, Lasse Karkjärvi, Vappu Jurkka sekä Eero Saarinen ja Harri Hyttinen. Musiikin on säveltänyt Olli Ahvenlahti.




Tämä Susikoira Roin jatko-osa on paikoin jännittävämpi kuin edeltäjänsä ja aivan perheen pienimmille jotkut kohtaukset saattavat olla jopa pelottaviakin (varsinkin Ranen ja Tomin kummittelu). Vaikka tämäkin on ensisijaisesti nuorille suunnattu, niin kyllä aikuisetkin tästä varmasti pitävät. Tämä jatko-osa on myös oma suosikkini näistä Susikoira Roin seikkailuista ja tätä tuli myös todella paljon katsottua lapsena. Harmi, ettei tällaisia sarjoja tehdä enää nykyisin.

 

 

Jaksoja tässäkin sarjassa on 4 ja niiden nimet ovat:

1. Kutsumaton vieras
2. Syylliset
3. Roi vaarassa
4. Seikkailu saaristossa

Kestoa on noin 30 minuuttia per jakso.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lentävät luupäät (Spede Pasanen, 1984)

Yksin kotona (Chris Columbus, 1990)

Joulupuu on kärvennetty (Jeremiah S. Chechik, 1989)