Peukaloisen retket (Mamoru Oshii, Masami Annô, Hisayuki Toriumi, Mitsuo Kamiri, Motosuke Takahashi, Yûji Fukawa, 1980-1981)

 

 

Ohjaus: Mamoru Oshii, Masami Annô, Hisayuki Toriumi, Mitsuo Kamiri, Motosuke Takahashi, Yûji Fukawa
Käsikirjoitus: Selma Lagerlöf, Marty Murphy, Shigemitsu Taguchi
Rooleissa (äänet): Inkeri Wallenius
Kesto: 20 h 48 min
Ikäraja: 7 (aiemmin 3)


 

Peukaloisen retket on ruotsalaiskirjailija Selma Lagerlöfin (1858-1940) kirjaan Peukaloisen retket villihanhien seurassa perustuva japanilais-itävaltalainen piirrossarja. Sarja kertoo 14-vuotiaasta Nils Holgersson -nimisestä pojasta, joka asuu vanhempiensa kanssa maatilalla Ruotsin Skånessa. Nils on laiska ja epäkunnioittava kaikkia kohtaan. Hän nauttii vapaa-ajallaan kotitilan eläinten kiusaamisesta. Eräänä päivänä Nilsin vanhemmat ovat lähdössä kirkkoon, mutta Nils ei halua lähteä, joten isä komentaa pojan lukemaan saarnaa sillä aikaa kun vanhemmat ovat kirkossa. Vanhempien ollessa poissa Nils näkee kotihaltijan ja onnistuu pyydystämään sen haaviin. Haltija pyytää Nilsiä päästämään hänet vapaaksi luvaten tälle kultakolikon, mutta Nils ei tähän suostu. Haltija suuttuu ja taikoo Nilsin peukalon mittaiseksi. Peukaloisena Nils alkaa ymmärtämään eläinten puhetta. Kun maatilan eläimet huomaavat peukalon mittaisen Nilsin, ne päättävät kostaa Nilsille kaikki tämän heille tekemät kolttoset.

Pian maatilan yli lentää Akka Kebnekaiselaisen johtama villihanhiparvi, joka on matkalla Lappiin. Hanhikukko Martti haluaa heidän mukaansa ja monen vaikeuden kautta Martti onnistuu lopulta nousemaan lentoon Nils ja tämän lemmikkihamsteri mukanaan. Tästä alkaa Martin, Nilsin ja hamsterin huima matka villihanhien seurassa halki Ruotsin maakuntien kohti Lappia. Matkaa hankaloittaa Smirre-kettu, joka seuraa hanhia ja Peukaloista koko heidän matkansa ajan. Hanhien matkassa Nils oppii auttamaan eläimiä ja ihmisiä ja kasvaa myös henkisesti. Sarjassa on esitetty hyvin tuo Nilsin kasvutarina ja muuttuminen kolttosia tekevästä hulivilistä sivistyneeksi ja kaikkia kunnioittavaksi nuorukaiseksi.
   


Sarjan ensiesitys oli 8. tammikuuta 1980 japanilaisella NHK-televisiokanavalla. Suomessa sarja nähtiin ensimmäisen kerran vuosina 1983-1984 Ylen TV1-kanavalla Inkeri Walleniuksen kertomana. Sarjan suomennoksesta vastasi Maija-Liisa Vuorjoki. Sarjan tunnusmusiikin sävelsi tsekkoslovakialainen Karel Svoboda (1938-2007). Sarja on uusittu meillä useaan otteeseen, ensimmäisen kerran vuosina 1988-1989 ja viimeksi vuonna 2010. Sarjaa on esitetty myös C More Juniori -maksukanavalla, jolloin Inkeri Wallenius teki sarjaan uuden jälkiäänityksen. 

Koska suomenkielinen ääni dubattiin alun perin alkuperäisen ääniraidan päälle, voi taustalta kuulla selkeästi myös alkuperäisen äänen. Tätä samaa dubbaustapaa käytettiin 1980-luvulla myös muissa piirrossarjoissa, kuten Tohtori Sykerö ja Tao Tao - pieni pandakarhu. Sarja on erittäin hienosti toteutettu ja sen piirrosjälki on nykyisiin tietokoneella toteutettuihin, ja varsin muovisen oloisiin lastenohjelmiin verrattuna huomattavasti hienompaa ja eläväisempää. Samaan aikaan sarjan Suomen ensiesityksen kanssa julkaistiin myös Peukaloisen retket -nimistä sarjakuvalehteä, joka ilmestyi vuosina 1983-1985. Sarjan edetessä katsoja oppii paljon Ruotsin historiasta ja pääsee myös tutustumaan eri paikkoihin Ruotsissa.

 


Kertoja Inkeri Walleniuksen rauhallista ääntä on miellyttävä kuunnella ja hän myös eläytyy hienosti eri hahmojen ääniksi. Sarja on myös hyvin uskollinen Lagerlöfin alkuperäisteokselle. Kirjasta poiketen sarjaan kuitenkin lisättiin uudeksi hahmoksi Nilsin lemmikkihamsteri, jota kutsutaan välillä vain nimellä hamsteri ja välillä nimellä Rymy. Myös Smirre-ketun roolia suurennettiin kirjaan verrattuna. 

Sarja on hyvin mukaansatempaava ja se jaksaa viihdyttää kaikenikäisiä katsojia. Vaikka sarjalla on ikää jo yli 40 vuotta, se on kestänyt hyvin aikaa eikä sen hohto ole vuosien saatossa himmennyt. Peukaloisen retket on nostalginen ja ajaton sarja, jota voi huoletta suositella ihan kaikille. Aivan perheen pienimmille muutamat jaksot saattavat kuitenkin olla hieman pelottavia ja muistan itsekin lapsena pelänneeni ainakin jaksoja Patsas (jakso 10), Eläinten uudenvuodenaatto (jakso 34), Suomi-Maija (jakso 42) ja Lumottu puutarha (jakso 44).  Lievän ahdistavuutensa vuoksi sarjalle on uudemmissa DVD-julkaisuissa annettu ikärajaksi 7 vuotta. Peukaloisen retket on sarja, jonka parissa viihtyvät ainakin kaikki 1980- ja 90-luvuilla lapsuuttaan viettäneet.

 


Sarja on saatavissa DVD:nä ainakin kahtena kuuden levyn boksina sekä yhtenä 12:n levyn boksina ja myös yksittäisjulkaisuina.


Sarjassa on 52 noin puolen tunnin mittaista jaksoa ja niiden nimet ovat:

1. Menninkäinen
2. Villihanhien kutsu
3. Kettu
4. Oravan pennut
5. Martti vaikeuksissa
6. Villihanhien kilpailu
7. Sadesää
8. Glimmingen linna
9. Eläinten kevätjuhla
10. Patsas
11. Smirren apurit
12. Siipirikko
13. Lampaat
14. Myrskyn merkki
15. Kadonnut kaupunki
16. Sunnerbon aarre
17. Kuhnus-Tahnus
18. Houkutuslintu
19. Suuri lintujärvi
20. Harmaaturkki
21. Tarhakäärmeen kosto
22. Kovasydäminen talonpoika
23. Karhujen luona
24. Ylioppilas
25. Vapunaatto
26. Joutsenkuningas
27. Bataki ansassa
28. Seppien kilpa
29. Hienohöyhenen perhe
30. Kahlekoira
31. Pelimanni
32. Gorgo-kotka
33. Nälkä
34. Eläinten uudenvuodenaatto
35. Tuli
36. Lintujen riita
37. Suuri kohmettaja
38. Lapset
39. Lapin kevät
40. Kadonnut hanhilapsi
41. Lapin kesä
42. Suomi-Maija    
43. Ero Gorgosta
44. Lumottu puutarha
45. Seikkailu luolassa
46. Kalastajakylä
47. Jättiläiset
48. Smirre
49. Vaikea päätös
50. Meren lahja
51. Kotiinpaluu
52. Tiet erkanevat

 

DVD-boksit:

 



Sarjakuvalehti: 



 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ruusun aika (Ilkka Vanne, Pauli Virtanen, 1990-1991)

Nikke Knatterton: Mestarietsivän seikkailut (Manfred Schmidt, 1978)