Ace Ventura - Lemmikkidekkari (Tom Shadyac, 1994)

 


Ohjaus:
Tom Shadyac
Käsikirjoitus: Jack Bernstein, Tom Shadyac, Jim Carrey
Rooleissa: Jim Carrey, Courteney Cox, Sean Young, Tone Loc, Dan Marino
Genre: komedia
Kesto: 1 h 25 min
Ikäraja: 11

 

Vuonna 1994 tuli ensi-iltaan peräti kolme Jim Carreyn tähdittämää menestyskomediaa. Ensimmäinen näistä oli nimeltään Ace Ventura - Lemmikkidekkari, joka esitteli maailmalle kuminaamaisen koomikon nimeltä Jim Carrey. Vaikka Carreyllä oli tuohon mennessä takanaan jo lähes 10 vuoden ura pikkurooleissa elokuvien ja tv:n parissa, vasta Ace Venturan rooli teki hänestä tähden ja sen myötä hän sai rooleja myös muissa menestyselokuvissa vuosien saatossa. Myöhemmin hän vähensi naamanvääntelyään ja näytteli myös muutamia hieman vakavampiakin rooleja, joista hänet on palkittu kaksi kertaa parhaan miespääosan Golden Globe -palkinnolla. Palkitut roolit nähdään elokuvissa The Truman Show ja Man on the Moon. Golden Globe -ehdokkuuden hän on saanut neljästi.



Ace Ventura (Jim Carrey) on omalaatuinen ja varsin hulvaton tyyppi, joka on erikoistunut kadonneiden eläinten etsintään. Hän on maailman ainoa lemmikkietsivä. Kun Miami Dolphins -joukkueen maskottidelfiini Snowflake kidnapataan juuri ennen tärkeää jalkapallo-ottelua, kutsuu joukkueen omistaja Melissa Robinson (Corteney Cox) Acen selvittämään tapausta. Luvassa on paljon hulvatonta menoa ja vauhdikkaita ja yllättäviäkin juonenkäänteitä sekä absurdia huumoria, kun maailman tunnetuin kuminaama Jim Carrey pääsee vauhtiin. Jim Carrey ei kuitenkaan ollut tekijöidensä ensimmäinen valinta Acen rooliin. Aluksi tekijät halusivat rooliin Rick Moranisin, joka kuitenkin kieltäytyi. Seuraavaksi rooliin harkittiin Judd Nelsonia ja hänen keltäydyttyään tekijät harkitsivat rooliin Alan Rickmania, joka myös kieltäytyi. Myös Adam Sandler oli ehdolla rooliin, mutta hänkin kieltäytyi. Eräässä vaiheessa tuottajat harkitsivat jopa päähenkilön vaihtamista Alice-nimiseen naiseen ja rooliin Whoopi Goldbergiä. Sattumalta elokuvan tuottajat näkivät televisiossa tuolloin vielä varsin tuntemattoman Jim Carreyn esityksen sketsisarjassa In Living Color, ja päättivätkin tarjota roolia hänelle. Carrey suostui ja loppu on historiaa.

 
 

Myöskään Courteney Cox ei ollut tekijöiden ensimmäinen valinta Melissan rooliin, vaan Lauren Holly, joka kuitenkin kieltäytyi. Hollyn jälkeen tekijät harkitsivat rooliin sekä Carrie-Ann Mossia että Tea Leónia, mutta molemmat kieltäytyivät ja lopulta Cox sai roolin. Elokuvallisesti Ace Ventura - Lemmikkidekkari ei lukeudu niihin Carreyn parhaimpiin, mutta on kuitenkin loistavan Nuija ja tosinuijan jälkeen yksi Carreyn hauskimmista elokuvista. Carreyn naamanvääntely alkaa kuitenkin pidemmän päälle hieman puuduttamaan, eikä se jaksa kannatella ihan koko elokuvaa. Osa vitseistä on hauskoja, mutta osa menee hieman jopa mauttomuuden puolelle. Elokuva rakentuu siis pääasiassa Jim Carreyn sekoilun ja loputtoman naamanvääntelyn varaan ja katsojan nauruhermoja koetellaan todella paljon. Mukana nähdään myös tosielämän pelinrakentajana Miami Dolphins -jalkapallojoukkueessa vuosina 1983-1999 pelannut Dan Marino. Hän esittää itseään. Myös Jim Carreyn suosikkiyhtye Cannibal Corpse vierailee elokuvassa esittäen pätkän tunnetuimmasta kappaleestaan Hammer Smashed Face.



Elokuvan ensi-ilta Jenkeissä oli 4. helmikuuta 1994. Elokuvan budjetti oli noin 15 miljoonaa dollaria ja maailmanlaajuinen tuotto noin 107,2 miljoonaa dollaria. Suomeen elokuva saatiin vasta 27. tammikuuta 1995. Meillä elokuva oli vuoden 56. katsotuin, keräten elokuvateattereihin vain noin 19 000 katsojaa. Kaikista Jim Carreyn elokuvista Ace Ventura - Lemmikkidekkari on 19. tuottoisin. Elokuvalle on tehty kaksi jatko-osaa: Ace Ventura - Luonto kutsuu vuonna 1995 ja Ace Ventura 3 - Lemmikkidekkarin poika vuonna 2009.


 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lentävät luupäät (Spede Pasanen, 1984)

Yksin kotona (Chris Columbus, 1990)

Joulupuu on kärvennetty (Jeremiah S. Chechik, 1989)