Yksin kotona (Chris Columbus, 1990)

 

 

Ohjaus: Chris Columbus
Käsikirjoitus: John Hughes
Rooleissa: Macaulay Culkin, John Heard, Catherine O'Hara, Joe Pesci, Daniel Stern, Kieran Culkin, Devin Ratray, Roberts Blossom, Angela Goethals, Gerry Bamman, Hillary Wolf, John Candy
Genre: Komedia
Kesto: 1 h 43 min
Ikäraja: S

8-vuotias Kevin McCallister (Macaulay Culkin) ei ole perheensä keskuudessa kovinkaan suosittu ja koko ajan joku on häntä haukkumassa. Perhe on lähdössä joulunviettoon Pariisiin, mutta matkaa edeltävänä iltana Kevin mokaa pahasti ja kaikki ovat hänelle vihaisia. Hänet komennetaan yksin ullakolle nukkumaan ja samalla hän sanoo toivovansa ettei näkisi perhettään enää koskaan. Yöllä tulee myrsky, jonka seurauksena sähköt katkeavat. Seuraavana aamuna perhe huomaa nukkuneensa pommiin ja pakkaa kovalla kiireellä tavaransa ja kiiruhtaa nopeasti lentokentälle. Kaikessa kiireessä he kuitenkin unohtavat Kevinin kotiin. Nokkela poika joutuu paitsi huolehtimaan itsestään myös puolustamaan perheen kotitaloa kahta ilkeää murtovarasta Harrya (Joe Pesci) ja Marvia (Daniel Stern) vastaan. Luvassa on paljon kommelluksia ja hauskoja tilanteita, kun Kevin järjestää rosvokaksikolle muutamia ansoja. 

 


Yksin kotona oli yksi vuoden 1990 suurimpia hittejä. Se tehtiin noin 18 miljoonan dollarin budjetilla ja sen maailmanlaajuinen tuotto oli huimat 476,7 miljoonaa dollaria. Elokuva oli vuoteen 2011 saakka kaikkien aikojen tuottoisin komedia ja se teki myös sen pääosan esittäjästä Macaulay Culkinista aikansa suosituimman lapsinäyttelijän. Ohjaaja Chris Columbukselle tämä elokuva merkitsi läpimurtoa ohjaajana. Ennen tätä hän oli ohjannut pienimuotoiseksi hitiksi muodostuneen komedian Ilta kaupungilla (Adventures in Babysitting, 1987) ja lisäksi hän oli ollut mukana käsikirjoittamassa muutamia menestyselokuvia, kuten Gremlins - riiviöt (1984) ja Arkajalat (1985).  Idean elokuvaan käsikirjoittaja John Hughes sai oman perheensä kaoottisesta Euroopan lomasta vuonna 1989. Kotiin palattuaan Hughes rupesi miettimään, että mitähän tapahtuisi, jos yksi lapsista olisi jäänyt yksin kotiin? Tuosta ideasta hän kirjoitti elokuvan ensimmäisen käsikirjoitusversion vain yhdeksässä päivässä.



Kevin McCallisterin roolin koe-esiintymiseen osallistui 200 potentiaalista ehdokasta, mutta Hughesin mielestä hän oli jo aikaisemmin työskennellyt sen täydellisen Kevinin kanssa. Tämä tapahtui vuonna 1989 valmistuneessa John Candy -komediassa Uncle Buck (suom. Hassu setä Buck), jossa Macaulay Culkin oli onnistunut vakuuttamaan elokuvan ohjanneen Hughesin. Erityisesti Hughesin mieleen oli jäänyt kohtaus, jossa Culkinin roolihahmo Miles Russell keskustelee postiluukun kautta mahdolliselle lapsenvahdille. Keski-Lännen polkkakuningas Gus Polinskin roolissa nähtävän John Candyn kohtaukset kuvattiin yhdessä päivässä. Kohtaus, jossa Gus kertoo unohtaneensa poikansa päiväksi hautaustoimistoon, on täysin John Candyn omaa improvisointia. Harryn roolissa nähtävä Joe Pesci ei ollut tekijöiden ensimmäinen valinta rooliin, vaan Robert De Niro, joka kuitenkin kieltäytyi roolista. Seuraavaksi roolia tarjottiin Saturday Night Livesta tutulle Jon Lovitzille, mutta myös hän kieltäytyi ja Pesci sai lopulta roolin.



Kaikki näyttelijät sopivat rooleihinsa todella hyvin. Parhaan roolin tekee ehdottomasti Macaulay Culkin Kevininä, mutta myös Joe Pesci viisaana Harryna ja Daniel Stern hieman tyhmempänä Marvina ovat myös loistavia. Kevinin hahmo vaikuttaa elokuvan alussa olevan todella mistään mitään tietämätön ja osaamaton 8-vuotias, mutta pojan jäädessä yksin kotiin alkaa hän kehittyä ja kasvaa, koska hän joutuu itse miettimään miten missäkin tilanteessa pitää toimia. Tuo kehityskaari on toteutettu hienosti. Elokuva jaksaa viihdyttää vuosi toisensa jälkeen yhä uudestaan ja itselleni siitä onkin muodostunut jo vuosia sitten jokajouluinen katseluperinne. Toki elokuvassa on myös jotain epäloogisuuksia, mutta elokuva on kuitenkin sen verran hienosti toteutettu, että ei niihin edes jaksa kiinnittää huomiota. Kaiken kruunaa John Williamsin musiikki lähtien elokuvan hienosta tunnussävelmästä.



Elokuva saa katsojan suupielet pysymään lähes koko ajan pienessä hymyssä ja välillä saa myös nauraa lähes vedet silmissä rosvokaksikon toilailuille ja Kevin keksimille mielikuvituksellisille ansoille. Yksin kotona kuuluu ehdottomasti niihin parhaisiin jouluelokuviin, ja sen pariin jaksaa palata aina vain uudestaan ja uudestaan. Elokuva sai ensi-iltansa Jenkeissä 16. marraskuuta 1990 ja Suomeen elokuva saatiin reilun kuukauden kuluttua, 21. joulukuuta. Suomessa se keräsi elokuvateattereihin yli 300 000 katsojaa ollen vuoden kolmanneksi katsotuin elokuva. Kahden vuoden kuluttua, vuonna 1992 valmistui elokuvan ensimmäinen jatko-osa Yksin kotona 2: Eksynyt New Yorkissa, joka on periaatteessa ensimmäisen osan toisinto, sillä erotuksella, että Kevin ei jääkään kotiin, vaan matkustaa vahingossa New Yorkiin, muun perheen ja suvun lentäessä Floridaan. Tähän mennessä ensimmäiselle osalle on tehty 4 jatko-osaa, jotka eivät kakkososaa lukuun ottamatta vedä vertoja elokuvasarjan ensimmäiselle osalle. Yksin kotona on täydellistä jouluviihdettä ja sitä voi huoletta suositella ihan kaiken ikäisille katsojille.





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lentävät luupäät (Spede Pasanen, 1984)

Joulupuu on kärvennetty (Jeremiah S. Chechik, 1989)