Yksin kotona 2 - Eksynyt New Yorkissa (Chris Columbus, 1992)

 

 

Ohjaus: Chris Columbus
Käsikirjoitus: John Hughes
Rooleissa: Macaulay Culkin, John Heard, Catherine O'Hara, Joe Pesci, Daniel Stern, Devin Ratray, Hillary Wolf, Kieran Culkin, Gerry Bamman, Tim Curry, Brenda Fricker, Rob Schneider, Eddie Bracken, Dana Ivey
Genre: komedia
Kesto: 1 h 55 min
Ikäraja: S

 

Ensimmäinen Yksin kotona -elokuva oli yksi ilmestymisvuotensa 1990 suurimpia hittejä. Kriitikot eivät leffasta pahemmin pitäneet, mutta katsojia se keräsi elokuvateattereihin hurjat määrät. Niinpä parin vuoden kuluttua John Hughes oli kirjoittanut elokuvalle jatko-osan ja Chris Columbus ohjannut sen. Keskeisissä rooleissa olivat ensimmäisestä osasta tutut näyttelijät Macaulay Culkin (Kevin McCallister), Catherine O'Hara (Kevinin äiti), John Heard (Kevinin isä), Devin Ratray (Kevinin ilkeä Buzz-veli), Kieran Culkin (Kevinin Fuller-serkku), Gerry Bamman (Frank-setä), Joe Pesci (Harry) ja Daniel Stern (Marv). Uusina hahmoina mukana olivat New Yorkin Plaza-hotellin virkailijoina nähtävät Tim Curry, Rob Schneider ja Dana Ivey sekä Brenda Fricker pulunaisena ja Eddie Bracken Duncanin lelulaatikon (Duncan's Toy Chest) johtajana. 

McCallisterin perhe ja osa sukua on lähdössä jälleen kerran jouluksi matkoille, tällä kertaa Floridaan. Perheen nukkuessa jälleen kerran pommiin he pakkaavat tavaransa kauhealla tohinalla ja kiirehtivät lentokentälle. Tällä kertaa heiltä ei unohdu yhtään lasta kotiin. Sen sijaan Kevin eksyy lentokentällä muusta porukasta ja joutuu epähuomiossa väärään lentokoneeseen. Muun perheen matkatessa Floridaan, Kevin määränpääksi osoittautuu Iso Omena eli New York. Alkujärkytyksestä toivuttuaan Kevin huomaa, että hänen matkaansa on tarttunut myös isän lompakko ja luottokortti, joten poika päättää ottaa kortista kaiken hyödyn irti ja varaa huoneen hienosta Plaza-hotellista. New Yorkiin ovat saapuneet myös Kevinin vanhat tutut, rosvokaksikko Harry ja Marv, jotka joutuivat vankilaan edellisessä elokuvassa.

 


Elokuvan juoni mukailee hyvin paljon ensimmäistä elokuvaa, tosin sillä erotuksella, että tapahtumat sijoittuvat Kevinin kodin sijasta hänelle ennestään tuntemattomaan New Yorkiin. Kevin hahmona on kehittynyt hyvin paljon edellisestä elokuvasta, eikä poika vaikuta yhtään niin avuttomalta kuin ensimmäisessä elokuvassa. Elokuva ei oikeastaan tarjoa mitään muuta uutta ensimmäisen osan nähneille kuin sen tapahtumapaikan. Muuten mennään aika paljon vanhan toistolla, Kevin mm. pelottelee aikuisia edellisestä elokuvasta tutun kuvitteellisen Angels with Filthy Souls -elokuvan jatko-osalla Angels with Even Filthier Souls. Hauskan lisän elokuvaan tuovat hotellin vastaanottovirkailijat ja erityisesti loistava Tim Curry hauskoine ilmeineen. Parasta antia ovat tietysti ne Kevinin rosvoille järjestämät ansat, mutta myös kohtaus, jossa Kevin huijaa henkilökuntaa
Angels with Even Filthier Souls -elokuvan ampumiskohtauksella on hauska.

Macaulay Culkin sopii jälleen Kevinin rooliin kuin nenä päähän, eikä hänen tilalleen pystyisi kuvittelemaan ketään muuta näyttelijää. Myös Joe Pesci ja Daniel Stern ovat loistavia rosvokaksikkona, joka joutuu kärsimään pahasti astuessaan Kevinin järjestämiin ansoihin. Tosin kohtaus, jossa Marv saa hieman sähköä ja muuttuu jopa hetkellisesti luurangoksi on kyllä erittäin yliampuva. Tästäkin elokuvasta löytyy jälleen se vakavampi puoli, kun Kevin käy henkevän keskustelun Brenda Frickerin esittämän pulunaisen kanssa. Monet pitävät tätä jatko-osaa jopa ensimmäistä osaa parempana, mutta itse tykkään enemmän ensimmäisestä osasta, koska siinä ideat ovat tuoreita. Toki tämäkin tarjoaa paljon hauskaa menoa ja meininkiä. Elokuvan alkupuolella, Kevinin saapuessa hotelliin nähdään pienessä cameo-roolissa Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump, joka elokuvan valmistumisen aikaan omisti Plaza-hotellin, johon Kevin majoittuu. Joissain elokuvan versioissa tuo Trumpin kohtaus on leikattu pois.



Vaikka tässä paljon hauskaa onkin, ei Yksin kotona 2 - Eksynyt New Yorkissa onnistu olemaan aivan samanlainen naurupommi kuin edeltäjänsä. Vähemmällä vanhan toistolla tästä olisi voitu saada vaikka samanlainen mestariteos kuin ensimmäisestäkin osasta. Elokuvan ensi-ilta Jenkeissä oli 20. marraskuuta 1992 ja Suomeen elokuva saapui vajaan kuukauden kuluttua, 11. joulukuuta. Meillä se oli vuoden toiseksi katsotuin elokuva, ja se keräsi elokuvateattereihin yli 250 000 katsojaa. Kävin myös itsekin tuolloin ensi-illan aikaan elokuvan katsomassa ja myöhemmin elokuvan VHS-versiota tuli vuokrattua paikalliselta R-kioskilta monta kertaa. Elokuva oli ensimmäisen osan tapaan yksi ensi-iltavuotensa suurimmista hiteistä, edellään vain samana vuonna valmistuneet Disneyn Aladdin sekä Warner Bros.:n tuottama Bodyguard. Elokuva tehtiin noin 28 miljoonan dollarin budjetilla ja maailmanlaajuinen tuotto oli noin 359 miljoonaa dollaria. John Williams on loihtinut jälleen hienot musiikit ja ensimmäisestä osasta tuttu tunnussävelmä on myös mukana. Pienistä vioistaan huolimatta tätä jatko-osaakin voi ensimmäisen osan tapaan huoletta suositella ihan kaiken ikäisille katsojille. Hauskaa menoa on tarjolla alkumetreiltä lopputeksteihin saakka.

  

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lentävät luupäät (Spede Pasanen, 1984)

Yksin kotona (Chris Columbus, 1990)

Joulupuu on kärvennetty (Jeremiah S. Chechik, 1989)