Joulupuu on kärvennetty (Jeremiah S. Chechik, 1989)

 

 

Ohjaus: Jeremiah S. Chechik
Käsikirjoitus: John Hughes
Rooleissa: Chevy Chase, Beverly D'Angelo, Juliette Lewis, Johnny Galecki, John Randolph, Diane Lane, Randy Quaid, Julia Louis-Dreyfus, Nicholas Guest, Brian Doyle-Murray
Genre: komedia, joulu
Kesto: 1 h 37 min
Ikäraja: S

Komedioista Faijalla hommat hanskassa (1983) ja Mieletön kesis (1985) tuttu Griswoldin perhe on valmistautumassa jouluun. Isä Clark (Chevy Chase) haluaa järjestää kunnon vanhanajan perhejoulun ja kutsuu sukulaisensa sitä heidän kanssaan viettämään. Joulua saapuu viettämään myös eräs kutsumaton vieras: Eddie-serkku (Randy Quaid) perheineen. Mikä voisikaan mennä pieleen? No kaikki tietenkin! Käsikirjoituksesta on kahden edellisen osan tapaan vastuussa slapstick-komedian mestari John Hughes. Koomisia tilanteita ja hauskoja vitsejä on siis luvassa tuutin täydeltä, kun Chevy Chase pääsee vauhtiin. Alun perin Chris Columbuksen piti ohjata elokuva, mutta hän riitaantui pääosanesittäjä Chevy Chasen kanssa ja hylkäsi projektin. Käsikirjoittaja Hughes antoi sitten Columbukselle ohjattavaksi toisen jouluaiheisen käsikirjoituksensa, Yksin kotona, josta muodostuikin yksi kaikkien aikojen suosituimmista joulukomedioista.
 

 
Myös käsikirjoittaja Hughes suunnitteli ohjaavansa elokuvan, mutta hänellä oli samaan aikaan kiireitä Hassu setä Buck -elokuvan jälkituotannon kanssa, joten hän joutui luopumaan elokuvan ohjaamisesta. Seuraavaksi Chevy Chase ehdotti ohjaajaksi George Roy Hilliä, jonka kanssa hän oli työskennellyt vuotta aiemmin komediassa Maalla on mukavaa (Funny Farm, 1988). Chasen mielestä Hill oli tuohon mennessä paras ohjaaja, jonka kanssa hän oli työskennellyt. Tuo Hillin elokuva sai kuitenkin kriitikoilta sen verran huonon vastaanoton, että Hill päätti lopettaa elokuvien ohjaamisen kokonaan. Niinpä ohjaajaksi palkattiin Jeremiah S. Chechik, jolle Joulupuu on kärvennetty oli ensimmäinen pitkän elokuvan ohjaus. Elokuvan kuvaukset aloitettiin maaliskuussa 1989. Elokuvan käsikirjoitus perustuu John Hughesin lyhyeen tarinaan "Christmas '59", jonka hän kirjoitti vuonna 1980. Tarina julkaistiin alun perin National Lampoon -huumorilehdessä.

 

 
Chevy Chase tekee tässä elokuvassa yhden uransa hauskimmista rooleista epäonnisena Clark Griswoldina, joka yrittää järjestää vanhaa kunnon perhejoulua. Myös Randy Quaid Ellenin (Beverly D'Angelo) Eddie-serkkuna saa aikaan monet hyvät naurut. Elokuvasta löytyy paljon hauskoja juttuja, mutta myös muutamia vähän ronskimpiakin vitsejä on mukana. Elokuvan kaikki näyttelijät tekevät hahmoissaan hyvää työtä ja tunnelma on läpi elokuvan mukavan rento ja jouluinen. Elokuva on kuvattu Warner Bros. Picturesin ulkostudioilla. Samalla alueella on kuvattu myös mm. Tappava ase -elokuvia ja Griswoldien naapurien Toddin (Nicholas Guest) ja Margon (Julia Louis-Dreyfus) talo onkin se sama, joka Tappava ase -elokuvissa on Murtaughin perheen kotina. Elokuvan budjetti oli noin 25 miljoonaa dollaria ja maailmanlaajuinen tuotto noin 73 miljoonaa dollaria. Elokuva sai ensi-iltansa Jenkeissä joulukuun 1. päivänä 1989. Suomessa elokuva ei tullut lainkaan elokuvateattereihin, vaan se julkaistiin suoraan videolle tammikuussa 1990. Myös monessa muussakin maassa elokuva julkaistiin suoraan videolle. Elokuvan julkaisun aikaan kriitikot suhtauivat siihen varsin nuivasti, mutta vuosien saatossa heidänkin arvostuksensa elokuvaa kohtaan on noussut ja nykyisin elokuvaa pidetään yhtenä joulun suurista klassikoista. 
 
 

 
Joulupuu on kärvennetty on hauska ja harmiton joulukomediaklassikko, jota voi huoletta suositella kaiken ikäisille katsojille. Mitään kovin syvällistä elokuva ei kuitenkaan tarjoa, mutta kivan joulutunnelman se kuitenkin onnistuu luomaan. Elokuvalle tehtiin vuonna 2003  varsin kehnoja arvosteluja saanut jatko-osa nimeltä Eddien suuri saariseikkailu (National Lampoon's Christmas Vacation 2: Cousin Eddie's Island Adventure), jossa seikkailee nimensä mukaisesti Randy Quaidin esittämä Eddie-serkku.

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lentävät luupäät (Spede Pasanen, 1984)

Yksin kotona (Chris Columbus, 1990)