Kummelin Jackpot (Pekka Karjalainen, 2006)


Ohjaus: Pekka Karjalainen
Käsikirjoitus: Heikki Vihinen, Timo Kahilainen
Rooleissa: Heikki Silvennoinen, Heikki Hela, Heikki Vihinen, Timo Kahilainen, André Wickström, Mari Turunen, Miia Selin, Oiva Lohtander, Aake Kalliala, Satu Säävälä, Riitta Havukainen, Tapio Liinoja, Vesa Vierikko, Mikko Kivinen, Jari Salmi, Risto Salmi
Genre: komedia
Kesto: 1 h 29 min
Ikäraja: 11


Kummeli-porukan kolmatta elokuvaa saatiin odottaa lähes 10 vuotta. Tuon 10 vuoden aikana ryhmä ehti tehdä tv-sarjat Lääkärit tulessa (1998), Jurismia! (2002) sekä toistaiseksi viimeisen varsinaisen Kummeli-sarjan (2004). Tuon jälkeen monet luulivat, että ryhmä oli lopettanut, kunnes vuonna 2006 uusi elokuva Kummelin Jackpot näki päivänvalon. Käsikirjoittajina jälleen Heikki Vihinen ja Timo Kahilainen. Ohjaajana ei kuitenkaan tällä kertaa ollutkaan edellisistä Kummeli-tuotoksista tuttu Matti Grönberg vaan pitkänlinjan elokuvantekijä, säveltäjä ja äänisuunnittelija Pekka Karjalainen. Elokuva tehtiin juhlistamaan vuonna 1991 perustetun Kummeli-ryhmän 15-vuotista taivalta. Elokuvan tuottajana oli tällä kertaa Timo Kahilaisen perustama Jackpot Films Oy, joka tunnettiin aiemmin nimellä Kanta-Hämeen Mainospellet Oy. Musiikin elokuvaan tekivät Silvennoinen, Kahilainen ja Hela.

 

Elokuva kertoo Pertti "Pera" Järvelästä (Heikki Silvennoinen), joka on tanssibändin solisti sekä pikkuhuijari, joka hankkii rahaa pokeria pelaamalla ja huijaamalla bingossa. Pera karttaa rehellistä työtä. Pera asuu kahden soittajakaverinsa Japan (Timo Kahilainen) ja Spuden (Heikki Vihinen) kanssa yhteiskämpässä, vuokraisäntä Keijon (Aake Kalliala) yläkerrassa. Peralla on myös tytär, 17-vuotias nuorten MM-tason taitoluistelija Annina (Mervi Takatalo), joka on lähdossa kilpailumatkalle Kanadaan. Tytön äiti (Ritva Jalonen) ei suostu matkaa maksamaan, vaan haluaa Peran maksavan sen. Matkalle tarvitaan rahaa 6000 euroa. Saadakseen rahat kasaan Pera joutuu menemään töihin. Töitä löytyy Espanjantuonti-nimisestä maahantuontifirmasta, jota pyörittää umpirehellinen ja hyvä mies Seppo Sillantaus (Heikki Hela) joka sattuu myös olemaan Jehovan todistaja. Kaikki huipentuu, kun Peralle tarjoutuu mahdollisuus kaikkien aikojen pelirötökseen voittajavedossa. Yhdessä kämppäkavereidensa kanssa Pera ryhtyy toteuttamaan unelmaa "jackpotista". Kaikki ei kuitenkaan mene aivan suunnitelmien mukaan...


Silvennoinen tekee hyvän roolin pikkuhuijari Perana, mutta parhaan roolin vetää jälleen kerran loistava Heikki Hela. Koska Peran touhuilua seurataan elokuvassa hyvinkin paljon, jäävät Vihisen ja Kahilaisen esittämät Jape ja Spude vähän vaisuiksi eivätkä näyttelijät saa hahmoistaan oikein mitään irti. Aake Kalliala vuokraisäntä Keijona sen sijaan on aika hulvaton. Ohjauksesta vastaava Pekka Karjalainen ei saa tuotua esiin sitä Kummeli-henkeä mikä näkyi edellisissä Matti Grönbergin tuotoksissa. Elokuva sisältää myös paljon tuotesijoittelua ja tavarataloketju Giganttiakin mainostetaan aika häikäilemättömästi. Elokuva on muutenkin varsin härski ja kiroiluakin on harvinaisen paljon. Loppujen lopuksi tämä Kummeli-porukan kolmas elokuva tarjoaa vielä muutamat naurut ja muutaman ihan mallikkaan kohtauksenkin, mutta kokonaisuutena tämä ei yllä kahden aiemman Kummeli-elokuvan tasolle, eikä 90-luvun puolivälin huippusuosiotakaan enää tällä elokuvalla saavutettu. Osa vitseistä naurattaa ja osa menee vähän jo lapsellisen puolelle. Elokuva sisältää muiden Kummeli-tuotosten tapaan myös niitä mieleenjääviä sutkauksia. Iskelmälegenda Ilkka "Danny" Lipsanen ("Kirka saatana!") tekee pienen cameoroolin elokuvan alkupuolella.


Elokuvan ensi-ilta oli 17. helmikuuta 2006 ja se oli vuoden toiseksi katsotuin kotimainen. Katsojia kertyi 229 701. Elokuvaa kuvattiin Hyvinkäällä, Lohjalla ja Helsingissä. Elokuvasta jäivät elämään laulut Pukamajenkka ja Antakaa määkin huudan, määkin olen kännissä. Vaikka elokuva keräsi varsin mukavat katsojaluvut, oli Kummelin alamäki kuitenkin jo alkanut. Valitettavasti.

 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lentävät luupäät (Spede Pasanen, 1984)

Yksin kotona (Chris Columbus, 1990)

Joulupuu on kärvennetty (Jeremiah S. Chechik, 1989)