Kummeli Stories (Matti Grönberg, 1995)

 

 

Ohjaus: Matti Grönberg
Käsikirjoitus: Kummelit, Heikki Vihinen
Rooleissa: Timo Kahilainen, Heikki Silvennoinen, Heikki Hela, Heikki Vihinen, Mari Turunen
Genre: komedia
Kesto: 1 h 25 min
Ikäraja: 7

 

Koomikkoryhmä Kummeli tuli kaiken kansan tuntemaksi vuonna 1991 alkaneen samannimisen sketsisarjansa myötä. Vuoteen 1994 mennessä ryhmä oli saavuttanut huiman suosion ja lähes kaikissa Suomen niemissä ja notkoissa tunnettiin Kummeli. Kaikkien yllätykseksi suosion huipulla olleen ryhmän toinen perustaja Olli Keskinen päätti vuonna 1994 jättää ryhmän, koska koki ettei hänellä ollut sille enää mitään annettavaa eikä häntä myöskään kiinnostanut elokuvan tekeminen. Tuolloin lehdissä uutisoitiin isoin otsikoin Kummeli-ryhmän hajoamisesti, vaikka todellisuudessa Kummeli ei hajonnut, vaan Keskisen lähdettyä muut Kummelit ryhtyivät tekemään ensimmäistä Kummeli-elokuvaa.
 



Idea elokuvaan tuli ohjaaja-tuottaja Claes Olssonilta. Olsson oli katsonut Kummeli-sarjaa televisiosta ja vuonna 1994 hän päätti ottaa yhteyttä Kummeleihin. Kummeleiden lisäksi elokuvan käsikirjoittajaksi tuli Heikki Vihinen, joka oli tuttu jo Heikki Silvennoisen 80-luvulla toimineesta Catwalk-yhtyeestä. Elokuvan tekoa varjosti kuitenkin Heikki Silvennoisen alkoholinkäyttö, joka tuohon aikaan oli vähän jo riistäytynyt käsistä. Tämän vuoksi muut Kummelit hieman epäröivät ryhtyä elokuvan tekoon. Silvennoisen rankka juominen johti lopulta siihen, että hän sairastui haimatulehdukseen. Hän kuitenkin toipui, raitistui ja elokuvaa päästiin tekemään alkuperäisen aikataulun mukaisesti. Ohjaajaksi valikoitui Kummeli-sarjankin ohjannut Matti Grönberg. Elokuva valmistui lopulta Claes Olssonin Kinotuotanto Oy:n ja Kummeleiden oman Porkkana Ryhmä Oy:n yhteistuotantona.



Elokuva koostuu viidestä eri episodista, joiden ympärille on rakennettu kehyskertomus, jossa Suomi ja Luxemburg käyvät sotaa keskenään. Ensimmäinen tarina kertoo kolmesta miehestä, Moisiosta (Heikki Silvennoinen), Lampisesta (Timo Kahilainen) ja mekaanikko Stefasta (Heikki Hela), jotka osallistuvat Pohjola-ralliin huonolla menestyksellä. Toinen episodi sijoittuu kalastuksen maailmaan. Siinä kaksi miestä (Kahilainen ja Silvennoinen) katselevat tv:stä Munasillaan-visailua ja näkevät ohjelman mainoskatkolla mainoksen Catch a Fish -vieheestä ja päättävät ryhtyä kalastajiksi. Kaikki ei kuitenkaan mene ihan suunnitelmien mukaan.

Kolmas tarina kertoo Kangasalan Voitto -nimisestä jääkiekkojoukkueesta joka pelaa 6. divisioonassa. Joukkuetta valmentaa Esko-niminen mies (Silvennoinen). Joukkueessa on myös kanadalainen vahvistus Mr. Begining (Kahilainen). Mukaan on otettu myös tuohon aikaan Suomen maajoukkueessa pelanneet Raimo "Raipe" Helminen ja Raimo Summanen. Kaikki ei tässäkään tarinassa mene ihan putkeen. Neljännessä tarinassa seurataan Kummeli-sarjasta tuttujen hevimuusikoiden Speedyn (Silvennoinen) ja Sakun (Kahilainen) kouluaikoja. Kaverukset mm. sulkevat puutyöopettajansa Harri "Höylä" Soikkelin (Silvennoinen) itse rakentamaansa ruumisarkkuun ja pakottavat tämän kuuntelemaan päättymättömältä kasetilta heidän hittiään Tuomiopäivä ja ihastuvat ruotsinopettajaansa (Mari Turunen). Tässäkään tarinassa ei ole onnellista loppua.




Viimeinen eli viides tarina on kauhukertomus syrjäiseen motelliin hääpäiväänsä viettämään saapuvasta pariskunnasta (Heikki Vihinen ja Mari Turunen). Hotellin omistaa Kummelin Apteekki-sketsistä tuttu ilkeä mies (Heikki Hela). Paikalle saapuvat myös "lakaisijat" Otto (Kahilainen) ja Werneri (Silvennoinen). Hahmot parodioivat Olli Soinion ohjaaman Kuutamosonaatti 2: Kadunlakaisijat -elokuvan veljeksiä Arvo ja Sulo Kyyrölää.

Parasta antia on leffan hienosti toteutettu ja lähes toimintaelokuvamainen alku. Itse tarinoista omiksi suosikeikseni kohoavat Speedyn ja Sakun koulutouhut sekä jääkiekkojakso, joka sopii elokuvaan enemmän kuin hyvin, sillä elettiinhän Suomessa elokuvan valmistumisen aikaan melkoista jääkiekkohuumaa Leijonien ensimmäisen maailmanmestaruuden ansiosta. Viimeisestä jaksosta en pitänyt oikeastaan lainkaan. Lapsena muistan pelänneeni jonkin verran tuota episodia, mutta nyt vanhempana nähtynä se ei oikeastaan aiheuta mitään tunteita. En edes nauranut kertaakaan sitä katsoessani. Elokuvan lopputekstien yhteydessä kuullaan yksi Kummeleiden kaikkien aikojen hienoimmista lauluista, Heikki Helan esittämä Sota viimeinen. Myös näyttelijöille täytyy antaa erityismaininta, sillä kolmikko Silvennoinen-Kahilainen-Hela tekevät uskomatonta työtä esittäessään huikean määrän eri hahmoja, ja esimerkiksi Heikki Silvennoisen esittämänä nähdään jopa 18 eri hahmoa. Myös ensikertalainen Mari Turunen ensimmäisessä elokuvassaan tekee ihan kivat roolit. Tämän elokuvan myötä Turunen ja Vihinen jäivät pysyvästi mukaan Kummeli-porukkaan.


Elokuvassa nähdään myös hyvin paljon paljasta pintaa ja etenkin Heikki Vihinen esittelee itseään estoitta hyvinkin paljon. Mukana on myös tuotesijoittelua (Pastirol-mainos), joka tuohon aikaan ei vielä ollut niin vakiintunut elokuviin ja sarjoihin kuin nykyään. Puutteistaan ja lievästä sekavuudesta huolimatta tämä Kummelin ensimmäinen elokuva oli ihan kelvollinen aloitus Kummeli-porukan mittavalle elokuvauralle. Elokuvateattereihin Kummeli Stories tuli 20. lokakuuta 1995 ja se sai kriitikoilta yksimielisen tyrmäävän vastaanoton. Katsojia se keräsi hieman yli 167 000, ollen vuoden toiseksi katsotuin kotimainen, edellään vain Markku Pölösen Kuningasjätkä.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lentävät luupäät (Spede Pasanen, 1984)

Yksin kotona (Chris Columbus, 1990)

Joulupuu on kärvennetty (Jeremiah S. Chechik, 1989)