Kummeli Kultakuume (Matti Grönberg, 1997)



 


Ohjaus: Matti Grönberg
Käsikirjoitus: Timo Kahilainen, Heikki Vihinen
Rooleissa: Heikki Silvennoinen, Heikki Hela, Heikki Vihinen, Timo Kahilainen, Mari Turunen, Kari Hietalahti, Vesa Vierikko, Kalle Holmberg, Jukka Puotila, Tapio Liinoja, Aake Kalliala, Oiva Lohtander, Vesa-Matti Loiri, Ritva Jalonen, Tuula Nyman, Kristiina Elstelä
Genre: komedia
Kesto: 1 h 31 min
Ikäraja: 11

 

Mielisairaalaan suljettu Elmeri Hautamäki (Heikki Silvennoinen) tietää, että Lapissa odottaa hänen isänsä Kyrpä-Joosepin (myös Silvennoinen) sodan aikana kätkemä kulta-aarre. Elmeri karkaa mielisairaalasta ja houkuttelee mukaansa hoitajansa, kullanhimon riivaaman "umpihomon" Janne-Petteri Bromanin (Heikki Hela). Pakomatkallaan parivaljakko kirjaimellisesti törmää kahteen erikoiseen raggariin, Kagelbergin veljeksiin Jönssiin (Heikki Vihinen) ja Dilleen (Timo Kahilainen). Yhdessä tämä erikoinen porukka lähtee kohti Lappia, perässään niin poliisit kuin mielisairaalan hoitajat Rasinkangas (Mari Turunen) ja Kulokoski (Kari Hietalahti). Myös entinen SS-upseeri Peter North (Jukka Puotila) on kullan perässä.


Kummeli-nelikko heiluu tietysti pääosissa, mutta myös sivuosissa nähdään loistavia näyttelijöitä, kuten Kari Hietalahti, Vesa Vierikko, Oiva Lohtander, Tapio Liinoja, Jukka Puotila ja Vesa-Matti Loiri. Vaikka porukan ensimmäinen elokuva Kummeli Stories oli jo hyvä aloitus, on tässä elokuvassa tapahtunut selvä parannus ja juoneen on panostettu kunnolla ja henkilöhahmoistakin on tehty edellistä elokuvaa selkeämpiä. Myös edellisen elokuvan sketsimäisyys on karsittu pois. Kaikki näyttelijät tekevät hyvä roolit, parhaana homoa Janne-Petteri Bromania esittävä Heikki Hela, joka huomioitiin roolistaan myös Jussi-ehdokkuudella. Ohjaajana toimii jälleen porukan edellisen elokuvan ohjannut Matti Grönberg. Kummeli-porukan oman tuotantoyhtiön Porkkana Ryhmän lisäksi elokuvan toisena tuottajana oli Markus Selinin Solar Films Inc. Oy.


Elokuvan vitsit ovat myös varsin hauskoja ja mukana on myös paljon mieleenjääviä lausahduksia, joita muistan itsekin silloin elokuvan valmistumisen aikaan 26 vuotta sitten kavereiden kanssa hokeneeni todella paljon. Ja edelleen niitä juttuja muistin vaikka edellisestä katselukerrasta oli ehtinyt vierähtää jo lähes 20 vuotta. Pienistä vioistaan ja puutteistaan huolimatta Kummeli Kultakuume on elokuva, joka kestää useita katselukertoja ja jokaisella katselukerralla ne samat vitsit ja tapahtumat jaksavat naurattaa yhä uudestaan. Varsinaisia uusia Kummeli-lauluja elokuvassa kullaan vain yksi: Laulu erilaisuudesta. Sen esittävät Kummelit ja Ritva Jalonen. 


Elokuva sai kaikkiaan kaksi Jussi-ehdokkuutta. Helan ehdokkuuden lisäksi myös puvustaja Jaana Aro oli ehdolla puvustuksen Jussiin. Elokuva kuvattiin 21 päivässä heinä-elokuussa 1997, kuvauspaikkoina Nokia, Tampere, Inari, Espoo, Urjala, Vihti, Siuntio ja Vantaa. Kuvauksissa sattui myös pieni onnettomuus, kun elintarviketehtaan pihalla kuvatussa kaahailukohtauksessa Kahilainen ajoi ilman silmälaseja ja törmäsi 35 mm:n Arriflex-kameraan joka hajosi. Elokuvan ensi-ilta oli 5. joulukuuta 1997 ja se oli vuoden katsotuin kotimainen 181 546 katsojallaan. "Legendaarista!"

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lentävät luupäät (Spede Pasanen, 1984)

Yksin kotona (Chris Columbus, 1990)

Joulupuu on kärvennetty (Jeremiah S. Chechik, 1989)