Nuija ja tosinuija (Dumb and Dumber, Peter & Bobby Farrelly, 1994)

 


Ohjaus:
Peter & Bobby Farrelly
Käsikirjoitus: Peter Farrelly, Bennett Yellin, Bobby Farrelly
Rooleissa: Jim Carrey, Jeff Daniels, Lauren Holly, Mike Starr, Karen Duffy, Charles Rocket, Victoria Rowell, Teri Garr, Cam Neely
Genre: komedia
Kesto: 1 h 42 min
Ikäraja: 12


Vuosi 1994 oli "kuminaama" Jim Carreylle todellista kulta-aikaa, sillä elokuvateattereihin putkahti saman vuoden aikana peräti kolme hänen tähdittämäänsä hittikomediaa: The Mask - naamio, Ace Ventura - lemmikkidekkari ja Nuija ja tosinuija. Nuija ja tosinuija -leffan pääosakaksikko Jim Carrey ja Jeff Daniels aloittelivat molemmat uraansa elokuvien ja tv:n parissa jo 1980-luvun alkupuolella eli vuoteen 1994 mennessä molemmilla oli jo takanaan reilun 10 vuoden ura. Jim Carrey oli tehnyt läpimurtonsa samana vuonna Nuijan ja tosinuijan kanssa ilmestyneen Ace Ventura - lemmikkidekkari -eokuvan myötä. Nuija ja tosinuija antoi myös Danielsin uralle pientä nostetta, kuten myös samana vuonna ilmestynyt toimintajännäri Speed - kuoleman kyydissä. Hauska yhteensattuma, että molemmissa elokuvissa Danielsin roolihahmon etunimenä on Harry.

Lloyd Christmas (Jim Carrey) ja Harry Dunne (Jeff Daniels) ovat kaksi totaalista idioottikaverusta, joilla ei mene elämässään kovinkaan hyvin. Harry trimmaa työkseen koiria ja ajelee lammaskoiraa muistuttavalla autolla. Lloyd taas on limusiinikuski. Eräänä päivänä Lloydin kyytiin nousee kaunis Mary (Lauren Holly), joka kertoo menevänsä Aspeniin ja pyytää kyydin lentokentälle. Mary "unohtaa" lentokentälle salkun, jonka Lloyd nappaa mukaansa ja lähtee Harryn kanssa huimalle matkalle halki USA:n palauttamaan salkkua Marylle. Tietämättään kaverukset sotkeutuvat hämärään sieppaustapaukseen ja saavat peräänsä kaksi kovanahkaista roistoa. Monen mutkan kautta kaverukset onnistuvat pääsemään perille määränpäähänsä ja pienen sekoilun seurauksena he saavat selville, että heidän hallussaan oleva salkku onkin täynnä rahaa. Lloyd ja Harry päättävät lainata salkusta hieman ja lähtevät ostoksille...


Vaikka leffan olisi nähnyt kymmeniä kertoja, leffan vitseille jaksaa silti naureskella joka kerta lähes vedet silmissä, sillä sen verran nerokkaita ja hyvin kirjoitettuja ne ovat. Jim Carreyn ja Jeff Danielsin kemia pelaa loistavasti ja herrat ovat myös oikein mainioita idioottien rooleissaan. Jopa niin aitoja, että itse luulin joskus lapsena ensimmäisiä kertoja leffaa katsoessani heidän olevan oikeasti tuollaisia idiootteja kuin leffassa ovat. Leffa onkin lähes pelkästään Carreyn ja Danielsin show'ta alusta loppuun. Leffan hauskin kohtaus on Lloydin Harrylle järjestämä jekku ummetuslääkkeen kanssa. Daniels on kertonut, että näyttelijä-ohjaaja Clint Eastwood oli leffan nähtyään tullut eräällä golfkentällä kertomaan, että hänellekin sattui eräillä treffeillä aikoinaan samanlainen vessaepisodi kuin Harrylle elokuvassa.



Harmi, ettei tällaisia naurupommeja tehdä enää. Farrellyn veljestenkin komediakynä on tuon hittileffan jälkeen käynyt jo varsin tylsäksi. Sekaisin Marista ja Me kaksi & Irene olivat vielä aika hauskoja, mutta uudemmat eivät oikein ole enää naurattaneet. Nuija ja tosinuija on edelleen sekä Carreyn että Danielsin hauskin elokuva. Jim Carreyn elokuvista se on 11. tuottoisin, kun taas Danielsin elokuvista se on 4. tuottoisin. Kaikkien aikojen tuottoisimpien komedioiden listalla Nuija ja tosinuija on sijalla 56. Elokuvalle tehtiin vuonna 2003 epävirallinen ja surkeita arvosteluja saanut jatko-osa, jossa eivät ole mukana sen paremmin Farrellyn veljekset kuin Carrey ja Danielskaan. Se sai nimekseen Tosinuija ja vielä nuijempi - kun Harry tapasi Lloydin (Dumb and Dumberer: When Harry Met Lloyd). Oikeastaan kyseessä on enemmänkin esiosa kuin suoranainen jatko, sillä elokuvassa kerrotaan nimensä mukaisesti tarina siitä, miten Harry ja Lloyd aikoinaan tapasivat toisensa. 
 
Lisäksi vuosina 1995-1996 valmistui alkuperäiseen elokuvaan perustunut animaatiosarja, joka ei kuitenkaan saavuttanut kovinkaan suurta suosiota ja sitä tehtiinkin vain 13 jakson verran. 20 vuotta alkuperäisen elokuvan jälkeen ilmestyi vihdoin kauan odotettu virallinen jatko-osa Nuija ja tosinuija kaks (Dumb and Dumber To), jossa kohelsivat jälleen alkuperäiset nuijat Jim Carrey ja Jeff Daniels. Jatko-osa ei kuitenkaan ollut edeltäjänsä kaltainen hitti. 
 
Nuija ja tosinuija on ajaton komediaklassikko, jonka jaksaa katsoa uudestaan useampaankin kertaan ja aina ne samat vitsit ja kohtaukset jaksavat naurattaa vaikka ne osaisi jo ulkoa.

 

Triviatietoa elokuvasta:

  • Nuija ja tosinuija oli Farrellyn veljesten ensimmäinen elokuvateatterilevityksen saanut elokuva. He iskivät välittömästi kultasuoneen.
  • Leffan budjetti oli 17 miljonaa dollaria ja lipputulot olivat lopulta huikeat 247,3 miljoonaa dollaria. 
  • Jim Carrey ei ollut ensimmäinen vaihtoehto Lloydin rooliin, vaan ennen häntä ehdokkaina olivat mm. Eddie Murphy, Mike Myers, Steve Martin ja Martin Short.
  • Lauren Hollyn esittämän Maryn sulhasen rooliin kaavailtiin aluksi Mel Gibsonia, mutta häntä ei kuitenkaan saatu. Roolin sai lopulta Brad Lockerman.
  • Jeff Danielsin agentit yrittivät viimeiseen asti saada hänet vetäytymään roolista, sillä he pelkäsivät, että esiintyminen Jim Carreyn elokuvassa tuhoaisi hänen uransa. Carrey kuitenkin halusi hänet mukaan ja lopulta Danielsille tarjottiin roolista 50 000 dollaria.
  • Salt Lake Cityssä tuotanto jouduttiin keskeyttämään viikoksi, koska Jim Carrey joutui sappikivileikkaukseen.
  • Jim Carreyn hammas on oikeasti lohjennut hänen nuoruudessaan. Leffaa varten hän poistatti hampaasta paikan, jotta hänen hahmonsa näyttäisi entistä tyhmemmältä.
  • Harry ja Lloyd nimettiin koomikko Harold Lloydin mukaan.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lentävät luupäät (Spede Pasanen, 1984)

Yksin kotona (Chris Columbus, 1990)

Joulupuu on kärvennetty (Jeremiah S. Chechik, 1989)