Hei kliffaa hei (Ere Kokkonen, 1985)

 

Ohjaus: Ere Kokkonen
Käsikirjoitus: Ere Kokkonen
Rooleissa: Vesa-Matti Loiri, Simo Salminen, Kari Franck, Hannele Lauri, Aake Kalliala, Mauno Blomqvist, Yrjö Parjanne, Jyrki Kovaleff
Genre: komedia
Kesto: 1 h 36 min
Ikäraja: S

 

Speden kolmas niin sanottu kakkostuotanto ja toinen sketsihahmoihin perustuva elokuva näki päivänvalon alkuvuodesta 1985. Elokuva perustuu Spede Show'ssa nähtyihin, Vesku Loirin ja Simo Salmisen esittämiin Mänttien TV-aseman juontajiin, stadin slangia suoltavaan Auvoon ja hänen hieman hölmöön kaveriinsa Kultsiin. Sketsit olivat erittäin suosittuja ja niinpä Spede päätti jälleen kokeilla miten sketsihahmot toimisivat valkokankaalla. Edellisen kerranhan tuota oli kokeiltu Uuno Turhapuron hahmon kohdalla hyvällä menestyksellä. Leffan nimi napattiin sketseissä kuullusta Auvon hokemasta. Auvon ja Kultsin hahmot syntyivät Vesku Loirin muistelun mukaan niin, että kolmikko Pasanen, Salminen ja Loiri olivat miettineet Spede Show'hun uusia hahmoja ja käyneet sitten MTV:n puvustossa. Sieltä he olivat löytäneet Loirin sanojen mukaan älyttömät raidalliset takit, todella mauttomat hatut ja liian pienet vaatteet. Loiri täydensi asua vielä tummilla aurinkolaisella. Puhetyylinsä hän matki tuolloiselta MTV:n järjestäjältä Eliel Snelliltä, joka kuulemma puhui puhdasta stadin murretta. 

Huumori kukkii jo alkuteksteissä ja leffan hahmot esitellään seuraavasti: Yksinkertainen serkkupoika Kari Franck, hänen sievä vaimonsa Hannele Lauri, yksinkertaisen serkun isä Yrjö Parjanne, viisas ryöstäjä Mauno Blomqvist, vielä viisaampi toverinsa Aake Kalliala, jymäytettävä taksikuski Risto Aaltonen, kaunis kampaajatar Maarit Leso, pyttipannun syöjä Kalevi Kahra, kahden pihvin mies Juhani Kumpulainen, liikelounastaja Hannu Huuska, naurava lakimies Jyrki Kovaleff, "kunnon" vuokraemäntä Mai-Brit Heljo, toiveikas pukumyyjä Tarja-Tuulikki Tarsala, epätoivoinen pankinjohtaja Hannu Lauri, kaunotar parvekkeella Riitta Väisänen, pipoa pyörittävä mies Spede Pasanen, "rintava nainen" Maija-Liisa Peuhu, kärsivällinen poliisi Esko Nikkari, nainen tv-studiossa Aija Rikala, kiva kiltsi Johanna Raunio, lehtineekeri Pekka Autiovuori, lasileukainen nyrkkeilijä Eero Pikkarainen, mies alle 80 kg Simo Kärkkäinen, oikeudenjakaja Raimo Häyrinen, mies pinon kupeella Seppo Laine, mies mustien lasien takana Vesa-Matti Loiri ja se pieni ja pyylevä Simo Salminen.

 


Stadin slangia tauotta suoltava Auvo (Vesa-Matti Loiri) on omasta mielestään hyvinkin ovela liikemies, jolle mikään ei tunnu olevan mahdotonta - noin teoriassa ainakin. Auvo kiinnostuu eräästä hienosta huvilasta ja saa myyjän Wilhelm Stefanskjöldin (Kari Franck) perumaan jo valmiiksi sopimansa kaupat tarjoamalla talosta kaksi miljoonaa markkaa. Rahat hän lupaa tuoda seuraavana maanantaina. Samoihin aikoihin talon omistaneen Adolf Gustav von Stefanskjöldin sukulaiset ovat kokoontumassa kuulemaan hänen testamenttiaan. Testamentti määrää tuomarin (Jyrki Kovaleff) valvomaan, kumpi Stefanskjöldin perillisistä, veljenpoika Wilhelm, vai sisarenpoika Kullervo Kankinen (Simo Salminen), on kyvykkäämpi hoitamaan omaisuutta ja johtamaan tehdasta. Molemmat saavat alkupääomaksi kaksi miljoonaa markkaa. Auvo pestautuu Kultsiksi kutsumansa Kullervon taloudelliseksi neuvonantajaksi ja ensi töikseen he ostavat Kullervon sedän kartanon. Wilhelm sen sijaan yrittää sukulaismiehensä ja tämän kaverin avustuksella kaikin keinoin sabotoida Kullervon touhuja.

Hei kliffaa hei on Spede-tuotannoksi sikäli harvinainen tapaus, että se on kuvattu talvella, marras-joulukuussa 1984 Helsingissä, Kauniaisissa ja Espoossa. Yleensä Speden elokuvat kuvattiin alkukesällä. Ensi-ilta oli helmikuussa 1985. Koska Spedelle elokuvan sisältö oli teknistä laatua tärkeämpi, hän hyödynsi elokuvan kuvauksissa videotekniikkaa kuvaten elokuvan suoraan kuvanauhalle, josta se Los Angelesissa kopioitiin 35 mm:n filmille elokuvateattereita varten. Näin alennettiin tuotantokustannuksia. Elokuvan suunnitteluun osallistuivat Spede, Simo, Vesku ja Ere Kokkonen. Kokkonen käsikirjoitti elokuvan nelikon suunnitelmien pohjalta ja Vesku käänsi oman dialoginsa stadin slangille.


Spede tuotti elokuvan ja esitti pienen roolin pipoa pyörittävänä Spede Paasonen -nimisenä miehenä. Rooli oli niin pieni, että sitä voidaan jopa kutsua cameo-rooliksi. Varsinaisissa pääosissa olivat kuitenkin sketseistä tutut Vesku ja Simo. Koko show'n varastaa loistavasti stadin slangia suoltava Vesku, joka vetää roolinsa todella antaumuksella. Simo on myös mainio Kultsin roolissa. Naiskauneutta leffaan tuovat mm. vuoden 1974 Miss Suomi Johanna Raunio ja nykyisin TV1:n kuuluttajana tunnettu, vuoden 1983 Miss Suomi Nina Rekola (nyk. Sevelius) ja vilahtaapa Speden tuolloinen naisystävä Riitta Väisänenkin yhdessä kohtauksessa. Väisäsen kohtaus on kuvattu Speden Laukkaniemen asunnon takapihalla. Elokuvassa vilahtelee myös useita tunnettuja tv-kasvoja, kuten Jukka Virtanen, Timo T. A. Mikkonen, Päiviö Pyysalo, Markus Similä, Kati Nappa, Pirkko Liinamaa, Kari Salmelainen ja Markku Veijalainen. 
 
Hei kliffaa hei ei edusta sitä parasta Speden kakkostuotantoa, mutta muutamia hauskoja juttuja tähänkin on mukaan saatu. Vaikka Vesku ja Simo hyvin roolinsa vetävätkin, niin itse hahmoina Auvo ja Kultsi toimivat kuitenkin paremmin niissä lyhyissä Spede Show'n sketseissä, kuin tämmöisessä kokoillan elokuvassa. Elokuva sai 193 130 katsojaa ja oli vuoden kolmanneksi katsotuin kotimainen, edellään vain Rauni Mollbergin ohjaama Tuntematon sotilas ja Ere Kokkosen ohjaama Uuno Epsanjassa.


 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lentävät luupäät (Spede Pasanen, 1984)

Yksin kotona (Chris Columbus, 1990)

Joulupuu on kärvennetty (Jeremiah S. Chechik, 1989)