The Flintstones - Kiviset ja Soraset (Brian Levant, 1994)

 



Ohjaus: Brian Levant
Käsikirjoitus: Tom S. Parker, Jim Jennewein, Steven E. de Souza
Rooleissa: John Goodman, Rick Moranis, Rosie O'Donnell, Elizabeth Perkins, Halle Berry, Kyle MacLachlan
Genre: komedia
Kesto: 1 h 31 min
Ikäraja: 3

Vuonna 1960 saapui tv-ruutuihin hieman erilainen, kivikaudelle sijoittuva ja vuosia aikaansa edellä ollut piirrossarja nimeltään Kiviset ja Soraset (The Flintstones). Sarjaa tehtiin vuosina 1960-66 ja se saavutti lyhyessä ajassa erittäin suuren suosion ympäri maailman. Myöhemmin sarjasta tehtiin myös sarjakuva ja ns. spin-off-sarja nimellä Kivikylän mukulat (The Flintstone Kids, 1986-1988). Muutama videopelikin on Kivisistä ja Sorasista vuosien saatossa tehty. Vuonna 1994 valmistui ensimmäinen ihmisnäyttelijöillä toteutettu elokuvaversio nimeltä Kiviset ja Soraset

Elokuvan tekeminen aloitettiin lähes 10 vuotta ennen sen valmistumista, vuonna 1985, kun tuottajat Joel Silver ja Keith Barish ostivat oikeudet Kiviset ja Soraset -elokuvaversion filmaamiseen. Käsikirjoitus tilattiin Steven E. de Souzalta ja ohjaajaksi palkattiin Richard Donner. Vuonna 1987 De Souza sai elokuvan käsikirjoituksen valmiiksi, mutta siihen ei oltu tyytyväisiä ja se hyllytettiin. Vuonna 1989 valmistui uusi käsikirjoitus, jonka olivat laatineet Daniel ja Joshua Goldin. Tätäkään ei vielä hyväksytty vaan maaliskuussa 1990 laadittiin jälleen uusi käsikirjoitus, tällä kertaa Peter Martin Wortmannin ja Robert Conten toimesta. Tämäkin käsikirjoitus hylättiin ja jälleen palkattiin uusi kirjoittaja, Mitch Markowitz. Ohjaaja Donner ei kuitenkaan pitänyt Markowitzin versiosta ja jälleen valittiin uudet kirjoittajat. Jeffrey Reno ja Ron Osbourne kirjoittivat uuden version ja sitä muokattiin vielä vuosina 1991 ja 1992. Kun tähänkään ei oltu tyytyväisiä, apuun tuli lopulta Steven Spielberg ja hänen tuotantoyhtiönsä Amblin Entertainment, joka osti elokuvan oikeudet. 

Samalla alkuperäinen ohjaaja Richard Donner syrjäytettiin. Elokuvan käsikirjoittajiksi palkattiin kolmikko Tom S. Barker, Jim Jennewein ja alkuperäinen kirjoittaja Steven E. de Souza. Elokuvan ohjaajaksi valikoitui vuonna 1992 valmistuneen hittikomedian Beethoven ohjauksesta vastannut Brian Levant. Levantin tiedettiin olevan Kiviset ja Soraset -sarjan suuri ystävä ja hänellä oli myös mittava sarjaan liittyvä keräilyesineiden kokoelma sekä mittava määrä tietoa itse sarjasta, joten hän oli mitä oivallisin valinta ohjaajaksi. Käsikirjoittaja Steven E. de Souza oli tuohon mennessä jo ehtinyt olla mukana kirjoittamassa useita klassikkotoimintaelokuvia, kuten 48 tuntia, Commando, The Running Man - juokse tai kuole, Die Hard ja Die Hard 2 sekä Beverly Hills kyttä III. 

Retu Kivisen rooliin olivat ensin ehdolla mm. John Candy, James Belushi, Dan Aykroyd, Bill Murray ja Chevy Chase. Belushi, Aykroyd, Murray ja Chase todettiin liian laihoiksi ja paksu puku sopimattomaksi heille. Lopulta tuottaja Spielberg ilmoitti löytäneensä Retun, ja roolin sai John Goodman. Vilman rooliin olivat ehdolla mm. Geena Davis, Faith Ford ja Catherine O'Hara, mutta rooliin valittiin lopulta Elizabeth Perkins. Steven Spielbergin ensimmäinen valinta Tahvon rooliin oli Danny DeVito, joka kuitenkin piti omaa näyttelemistään hieman liian "karheana", ja hylkäsi roolin, mutta ehdotti tilalle Rick Moranisia. DeVitoa harkittiin myös Retun rooliin. Betty Sorasen rooliin harkittiin ensin näyttelijä Janine Turneria, mutta roolin sai lopulta Rosie O'Donnell, koska hän osasi esittää hyvin Bettyn tv-sarjasta tutun kikatuksen. Myös Tracey Ullmania ja Dapne Zunigaa harkittiin rooliin. Sharon Stone -hahmon roolia tarjottiin ensin näyttelijä Sharon Stonelle, mutta hän joutui kieltäytymään aikataulullisista syistä. Roolia tarjottiin myös Nicole Kidmanille, mutta rooliin valittiin lopulta Halle Berry

John Goodman tuli minulle ensimmäisen kerran tutuksi tämän elokuvan myötä ja hänestä tuli samalla myös yksi suosikeistani. Rick Moranis oli tuttu jo ennestään elokuvista Ghostbusters - Haamujengi  (1984) ja Ghostbusters II (1989) sekä Kulti, kutistin kakarat (1989). Katsojat ylistivät elokuvan uskollisuutta alkuperäiselle sarjalle ja myös puvustusta, lavastusta sekä ohjausta kehuttiin ja myös John Goodman Retuna sai paljon ylistystä. Tarinaa ja sen eri sävyjä sen sijaan pidettiin hieman liian kypsänä koko perheen katsottavaksi. McDonald'sin kanssa toteutettiin mainoskampanja.

 



Retu saa tietämättään kaverinsa Tahvon avustuksella odottamattoman ylennyksen ja pääsee työpaikkansa varatoimitusjohtajaksi. Kaikki ei kuitenkaan ole aivan sitä miltä päälle päin näyttää. Retun katala esimies (Kyle MacLachlan) ja hänen hemaiseva sihteerinsä (Halle Berry) nimittäin suunnittelevat kavaltavansa yrityksen rahat ja vierittävänsä syyn Retun niskoille... Elokuvan lavasteet on toteutettu piirrossarjamaisen hienosti ja myös jotain leffan kohtauksia on lainattu suoraan tv-sarjasta, kuten leffan alkuintro sekä tunnuslaulu. Myös itse hahmot ja piirrossarjasta tutut ajoneuvot on tuotu hienosti oikeaan maailmaan. Näyttelijät ovat kaikki hyviä rooleissaan, ja etenkin John Goodman, jota ilman leffaa ei kuulemma olisi edes tehty, on täydellinen valinta Retu Kivisen rooliin, aina hauskaa jabadabaduu-huutoa myöten, eikä kauaksi jää myöskään Retun parasta kaveria Tahvoa esittävä Rick Moranis. Rosie O'Donnell ja Elizabeth Perkins sopivat myös hyvin kaverusten vaimojen rooleihin. Myöskään piirrossarjasta tuttua Kivisten perheen lemmikkikoiraa Dinoa ei ole unohdettu.


 
Juonen puolesta tekijät eivät ole ehkä ihan loppuun saakka ajatelleet, että sopivatko lähinnä aikuisille suunnatut aiheet, kuten avioliitto-ongelmat, juonittelut ja yrityskavallukset tämmöiseen kepeään lastenelokuvaan. Onneksi lapsille on kuitenkin tarjolla paljon hauskoja tilanteita ja  muuta koomista kohellusta. Tämä elokuvaversio ei kuitenkaan aivan tavoita piirrossarjan hauskaa tunnelmaa, vaikka muuten se seuraakin sarjaa melko tarkasti. Toki elokuvassa hauskoja juttuja on mukana, kuten Kivisten jätemyllynä toimivat sika sekä Dinon kohellukset.

Elokuvan budjetti oli noin 46 miljonaa dollaria ja leffa tuotti yli 340 miljoonaa dollaria. Kriitikot suhtautuivat elokuvaan kuitenkin varsin negatiivisesti. Ohjaaja Brian Levant palasi vielä kuusi vuotta myöhemmin saman aiheen pariin ja ohjasi elokuvalle esiosan nimeltä Kiviset ja Soraset: Viva Rock Vegas, jossa kerrotaan, kuinka Retu ja Tahvo tapasivat tulevat vaimonsa Vilman ja Bettyn. Esiosa ei menestynyt edeltäjänsä tavoin vaan tuotti yli 20 miljoonaa dollaria tappiota.



Loppuun vielä pientä triviatietoa elokuvasta:

  • Elokuva jäi näyttelijälegenda Elizabeth Taylorin (1932-2011) viimeiseksi valkokangaselokuvaksi. Taylor oli elokuvan kuvausaikaan jo yli 60-vuotias.
  • Lasiesineet olivat kuvauspaikoilla kiellettyjä, koska kaikki näyttelijät esiintyivät paljain jaloin
  • Ääninäyttelijä Mel Blanc oli kuollut jo vuonna 1989, mutta hänet mainitaan kuitenkin elokuvan lopputeksteissä Dinon äänenä. Hänen äänensä otettiin suoraan alkuperäisestä tv-sarjasta
  • Kivikylän rakentaminen kesti kaksi kuukautta ja siihen kului noin 10 % koko leffan budjetista
  • Tuottaja Steven Spielberg mainitaan elokuvan alkuteksteissä nimellä Steven Spielrock
  • Alkuperäisen piirrossarjan tuottajat William Hanna ja Joseph Barbera nähdään myös elokuvassa

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lentävät luupäät (Spede Pasanen, 1984)

Yksin kotona (Chris Columbus, 1990)

Joulupuu on kärvennetty (Jeremiah S. Chechik, 1989)