Liian iso keikka (Ere Kokkonen, 1986)



Ohjaus:
Ere Kokkonen
Käsikirjoitus: Ere Kokkonen
Rooleissa: Vesa-Matti Loiri, Ville-Veikko Salminen, Aake Kalliala, Hannele Lauri, Pentti Siimes, Ritva Valkama
Genre: rikos, komedia
Kesto: 1 h 42 min
Ikäraja: S


Ere Kokkonen (1938-2008) tuli suomalaisille tunnetuksi 1970- ja 1980-luvuilla lähinnä Uuno Turhapuro -elokuvien ohjaajana, mutta tekipä hän siinä sivussa myös muitakin elokuvia, kuten marraskuussa 1986 ensi-iltansa saaneen rikoskomedian Liian iso keikka, joka on vuosien saatossa jäänyt varsin vähälle huomiolle. Spede ei elokuvasta innostunut, mutta suostui kuitenkin lopulta hyvin vastahakoisesti tuottamaan sen. Samalla hän kuitenkin ilmoitti, että hänen yhtiönsä nimeä ei saisi käyttää elokuvan mainonnassa. Elokuvaa ei mainostettu käytännössä ollenkaan ennen sen marraskuista ensi-iltaa.

Kun elokuva oli jo pyörinyt jonkin aikaa elokuvateattereissa ja katsojia oli kertynyt varsin vähän verrattuna muihin Speden elokuviin, Spede huomasi virheensä ja sijoitti mainoskampanjaan ja antoi myös luvan lisätä tuottajan nimen mainokseen. Lisäksi hän kuvasi vielä elokuvateattereita varten tervehdyksen Ere Kokkosen kanssa. Kaikki tapahtui kuitenkin aivan liian myöhään ja katsojia ehti kertyä vain 126 798, mikä oli tuohon aikaan Spede-elokuvalle varsin kehno saavutus, kun samaan aikaan Turhapurot keräsivät jopa yli puolen miljoonan katsojamääriä. Elokuva oli kuitenkin vuoden neljänneksi katsotuin kotimainen, edellään Kokkosen itsensä ohjaamat Uuno Turhapuro muuttaa maalle ja Pikkupojat sekä Mikko Niskasen Päätalo-sovitus Elämän vonkamies. Kriitikot suhtautuivat elokuvaan muita Speden ja Kokkosen tuotoksia myönteisemmin, ja osa kriitikoista näki leffassa vähän enemmän yritystä kuin Speden muissa tuotoksissa.

 


Nikolai Savtsenko, tuttavallisemmin Nig, (Ville-Veikko Salminen) johtaa Rikokset puolestanne Oy -nimistä firmaa. Firman muut työntekijät ovat Hikka (Vesku Loiri), Pete (Aake Kalliala) ja Nigin pikkusisko Mandi (Hannele Lauri). Kopla suunnittelee suurta raha-auton ryöstökeikkaa, mutta sitä ennen he ehtivät tehtailla muutamia pienempiä rikoksia. Komisario Koistisella (Pentti Siimes) on hikiset paikat, kun hän yrittää selvittää koplan tekemiä rikoksia. Koistinen saa parikseen jokseenkin erikoisen etsivän (joka kertoo olevansa myös keittäjä) Eeva-Riitta Raitakarin (Ritva Valkama), joka pian arvaa rikosten takana olevan sama joukkio.

Pentti Siimes (1929-2016) ja Ritva Valkama (1932-2020) tekevät leffan parhaat roolisuoritukset hauskana poliisiparina ja myös Vesa-Matti Loiri on tuttuun tapaansa hauska roolissaan, mutta leffa on rakennettu ehkä liiaksi hänen esittämänsä Hikka-hahmon varaan. Muut näyttelijät (Kalliala, Salminen ja Lauri) jäävät auttamattomasti hänen varjoonsa, mikä on hieman harmillista. Loiri tekee myös muutamia huikeita stuntteja, jotka on toteutettu täysin ilman trikkiä. Leffaa kuvattiin muun muassa eri puolilla Helsinkiä sekä Espoon Lahnuksessa ja Mankkaan kaatopaikalla. Elokuva jäi muuttomiehen roolissa nähtävän, jo vuonna 1937 elokuvauransa aloittaneen näyttelijä Paavo Hukkisen (1911-1988) viimeiseksi.

 


Vaikka elokuva on luokiteltu komediaksi, niin ei se oikeastaan onnistu tarjoamaan kuin muutamat naurut. Vitsejä on hieman liikaa eivätkä ne oikein jaksa naurattaa. Elokuvassa parodioidaan useita amerikkalaisia poliisisarjoja, kuten Charlien enkelit, Columbo ja Hill Street Blues. Leffaa voi suositella ensisijaisesti Speden ja Kokkosen tosifaneille. Kokkonen suunnitteli aiheesta kokonaista elokuvasarjaa, mutta leffan saamien huonojen katsojalukujen vuoksi suunnitelmat jouduttiin hautaamaan. Heikkojen katsojalukujen vuoksi Spede myös ilmoitti yllättäen, ettei aio maksaa Kokkoselle lupaamaansa palkkiota ja tämän seurauksena Kokkonen haastoi Speden oikeuteen. Oikeussaliin asti ei kuitenkaan ehditty, sillä MTV tuli väliin ja maksoi Kokkosen palkkion. Huonojen katsojalukujen ja Kokkosen haasteen seurauksena kaverukset riitaantuivat jälleen ja tällä kertaa pidemmäksi aikaa kuin koskaan.


 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lentävät luupäät (Spede Pasanen, 1984)

Yksin kotona (Chris Columbus, 1990)

Joulupuu on kärvennetty (Jeremiah S. Chechik, 1989)