Rölli - Hirmuisia kertomuksia (Olli Soinio, 1991)

 

Ohjaus: Olli Soinio
Käsikirjoitus: Allu Tuppurainen, Olli Soinio
Rooleissa: Allu Tuppurainen, Sari Mällinen, Jussi Lampi, Risto Kaskilahti, Harri Hyttinen, Rolf Labbart
Genre: fantasia
Kesto: 1 h 22 min
Ikäraja: 3

Röllin tuntevat varmasti kaikki 1980- ja 1990-luvuilla lapsuuttaan viettäneet. Tuo metsässä asuva, hassunkurinen, maailman asioita mietiskelevä hahmo tuli alun perin 1980-luvun puolivälissä tutuksi radioon tehtyjen kuunnelmien ja laulujen hahmona. Hahmon loi ja sitä esitti näyttelijä Allu Tuppurainen (s. 1951). Vuonna 1986 Tuppurainen kehitteli Röllin laulujen pohjalta tv-sarjan, jota kuvattiin aluksi Luopioisissa ja myöhemmin Längelmäellä.

Sarjaa esitettiin Pikku Kakkosessa ja se oli erittäin suosittu. Tosin aluksi tekijät saivat katsojilta palautetta hahmon liiasta pelottavuudesta, mutta kun katsojat tottuivat hahmoon, siitä tuli monen lapsen ja jopa aikuisenkin suuri suosikki. Vuosina 1986-2001 valmistui yhteensä 56 jaksoa. Elokuvia Röllistä on vuoteen 2022 mennessä valmistunut viisi: neljä ihmisnäyttelijöillä toteutettua ja yksi kokonaan animoitu.

Ensimmäinen Rölli-elokuva valmistui vuonna 1991 ja sen ohjauksesta vastasi Olli Soinio (1948-2018), joka tunnettiin tuolloin erityisesti kauhukomedioistaan Kuutamosonaatti (1988) ja sen jatko-osasta Kadunlakaisijat (1991). Elokuvan käsikirjoituksen Soinio laati yhdessä Allu Tuppuraisen kanssa. Elokuvan pääosissa näyttelivät Allu Tuppurainen (Rölli), Sari Mällinen (Maahiskeiju), Rolf Labbart (Pahan valtakunnan ylipappi), Risto Kaskilahti (Seesteinen), Harri Hyttinen (Lerkkanen) ja Jussi Lampi (Isorölli). Tuppurainen toimii Röllin hahmossa myös elokuvan kertojana. Elokuvan ensi-ilta oli marraskuun 1. päivänä 1991 ja se keräsi esityskierroksellaan 60 484 katsojaa. Rölli - Hirmuisia kertomuksia oli vuoden kolmanneksi katsotuin kotimainen, edellään vain Ere Kokkosen ohjaamat Uuno Turhapuro herra Helsingin herra ja Vääpeli Körmy ja vetenalaiset vehkeet.



Elokuva perustuu suurilta osin tv-sarjassa kuultuun lauluun Roskanheittäjistä. Roskanheittäjät yrittävät valloittaa Röllimetsän Pahan valtakunnan ylipapin johdolla. Samaan aikaan lelutehtailija Seesteinen haluaa apurinsa Lerkkasen kanssa tuhota Röllimetsän ja tehdä siitä suuren huvittelukeskuksen. Roskanheittäjillä on Tähtien sota -elokuvien Jabba the Hutt -hahmoa muistuttava olio nimeltään Suuri Roska, jota he pitävät jumalanaan.  Olion suuhun kaadetaan paljon roskia ja syötyään ne, Suuri Roska oksentaa uudelle roskanheittäjälle puvun.

 

Roskanheittäjät lähtevät roskaamaan Röllimetsää ja saavat kaikki metsän asukkaat haltioitumaan metsään heittelmistään tavaroista. Rölli saa myös maistaa salaperäistä taikajuomaa, mökyööliä, jonka tarkoitus on tehdä hänet rohkeammaksi ja vahvemmaksi. Kaikki menee kuitenkin pieleen ja raivoissaan Rölli ajaa Maahiskeijun tiehensä. Lopulta Maahiskeiju huomaa metsää uhkaavan tuhon ja saa Röllinkin vakuuttuneeksi siitä, että metsään tunkeutuneet Roskanheittäjät pitää saada pois. Yhdessä he ryhtyvät pelastamaan Röllimetsää. 


Aikuiskatsojille leffa on ehkä hieman liian lapsellinen ja aivan perheen pienimmille jotkut kohtaukset saattavat olla vähän liian pelottavia ainakin yksin katsottaviksi. Leffassa on sarjan tapaan mukana myös opetuksia. Lapsille opetetaan mm. että ei saa roskata, vaan luontoa pitää suojella. Lisäksi opetetaan, että ahneudesta ei seuraa mitään hyvää ja näytetään myös, mitä seuraa kun tarttuu pulloon ja maistaa "taikajuomaa".

Rölli-sarjasta tuttuja hauskoja sutkauksia on myös mukana kivasti ja laulut tuovat mukavaa rentoutta leffan varsin synkkään ja hieman jopa pelottavaankin yleisilmeeseen. Parhaita lauluja ovat Maahiskeijun laulamat Olipa kerran ja Maahiskeijun lähtölaulu sekä Röllin esittämät Röllin tavaralaulu ja hieman surumielinen Ystäväni menettänyt oon. Kaikki laulut ovat Tuppuraisen säveltämiä ja sanoittamia.



Tuppurainen ja Soinio ovat onnistuneet laatimaan viihdyttävän, hieman pelottavan, mutta loppujen lopuksi kuitenkin aika hauskan leffan Rölli-hahmon ympärille. Röllin juttujen lisäksi myös Isoröllin toilailuille saa välillä myös nauraa ihan kivasti. Toki Isorölli vaikuttaa aluksi hieman pelottavalta, kun hahmo ensimmäisen kerran esitellään katsojille, mutta onkin loppujen lopuksi aika hauska hahmo.

 


Ei tämä Röllin ensimmäinen elokuva kuitenkaan aivan täydellinen ole, mutta vioistaan huolimatta se jaksaa viihdyttää ja vähän pelottaakin koko kestonsa ajan. Elokuva on julkaistu sekä VHS:nä että DVD:nä ja elokuvan laulut on julkaistu LP:nä, CD:nä ja C-kasettina.




Elokuvan laulut ovat:

1. Olipa kerran (Maahiskeiju)
2. Mielikuvitusta vaan? (Rölli)
3. Röllin tavaralaulu (Rölli)
4. Maahiskeijun lähtölaulu (Maahiskeiju)
5. Ystäväni menettänyt oon (Rölli)
6. Edullisesti itse kullekin (Timo Tervo)
7. Suuren Roskan tuho (Suuri Roska)
8. Me ollaan hänen lapsiaan (Maahiskeiju ja Rölli)



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lentävät luupäät (Spede Pasanen, 1984)

Yksin kotona (Chris Columbus, 1990)

Joulupuu on kärvennetty (Jeremiah S. Chechik, 1989)