The Street Fighter (激突!殺人拳, Shigehiro Ozawa, 1974)



Ohjaus: Shigehiro Ozawa
Käsikirjoitus: Kôji Takada, Motohiro Torii
Pääosissa: Sonny Chiba, Yutaka Nakajima, Goichi Yamada, Masashi Ishibashi
Genre: toiminta
Kesto: 1 h 31 min
Ikäraja: 18

Takuma "Terry" Tsurugi (Sonny Chiba) on Japanin pelätyin ja kovin ammattilaistappaja ja palkkasoturi. Terry näkee television uutisista, että eräs upporikas liikemies on kuollut ja hänen tyttärensä on määrä periä hänen omaisuutensa. Myös Mafia ja Yakuza kuulevat tästä ja palkkaavat Terryn kidnappaamaan liikemiehen tyttären. Pian Terrylle kuitenkin selviää, etteivät he aio maksaa hänen vaatimaansa summaa. Mafian ja Yakuzan yrittäessä saada Terryä hengiltä, päättää Terry periä saatavansa vaikka väkisin. Luvassa on raju ja väkivaltainen yhteenotto, kun Terry lähtee pelastamaan kidnapattua liikemiehen tytärtä. 

 

 

Japanilaisen taistelulajiekspertin Sonny Chiban myötä katsojille esiteltiin aivan uudenlainen taistelutyyli, joka oli säälimätön verellä mässäilevän brutaali ja realistinen lähitaistelu. Tämä johti siihen, että elokuva joutui aikoinaan sensuuriviranomaisten hampaisiin ja väkivaltaisuutensa vuoksi se saikin ensimmäisenä valtavirran elokuvana Yhdysvalloissa X-leiman. X-leima annetaan yleensä elokuvalle joka sisältää kovaa pornoa, raakaa väkivaltaa tai rankkaa kiroilemista. Chiba tekee loistavan roolisuorituksen kostoretkelle lähtevänä Terryna ja myös herran taistelemista on ilo seurata. Elokuva sai ensi-iltansa 2. helmikuuta 1974 ja se menestyi todella hyvin. Päätähti Sonny Chiba myös itse kiersi ensi-illan aikaan eri elokuvateattereissa esittelemässä omia taitojaan elokuvanäytösten yhteydessä.

Ohjaaja-käsikirjoittaja Quentin Tarantio on myös kertonut olevansa Chiban elokuvien suuri ystävä ja on myös osoittanut kunnioitustaan Chiballe elokuvissa True Romance (Christian Slaterin näyttelemä päähenkilö menee elokuviin katsomaan Chiban Street Fighter -trilogiaa) ja Kill Bill, joista viimeksi mainitussa Chiba oli mukana näyttelijänä. 




The Street Fighter on suositeltavaa katsottavaa ainakin kaikille itämaisten taistelulajien ystäville ja miksei muillekin tappeluleffojen ystäville. Mitään Jackie Chanin leffojen tyylistä humoritappelua on turha odottaa, sillä elokuva sisältää sen verran raakaa ja veristä väkivaltaa, että sille on täysin oikeutetusti annettu meillä ikärajaksi K-18.  Eräässä kohtauksessa Chiban esittämä Terry repii mm. erään hepun kivekset irti... Elokuvaa on luonnehdittu yhdeksi kaikkien aikojen väkivaltaisimmista martial arts -leffoista joita koskaan on tehty. Elokuvalle tehtiin vuonna 1974 myös kaksi jatko-osaa: The Return of the Street Fighter ja The Street Fighter's Last Revenge. Lisäksi trilogia sai myös kaksi epävirallista jatko-osaa: Sister Street Fighter ja Sister Street Fighter 2.

 

 

Triviatietoa Sonny Chibasta:


 

 

 

 

 

 

  • Syntymänimeltään Sadao Maeda
  • Syntymäaika ja -paikka: 22.1.1939, Fukuoka, Japani
  • Kuolinaika ja -paikka: 19.8.2021, Kisarazu, Japani
  • Kuolinsyy: Koronaviruksen aiheuttaman taudin komplikaatiot
  • Musta vyö kaikkiaan kuudessa itämaisessa taistelulajissa ja mm. karatessa, judossa ja ninjutsussa hän saavutti korkeamman kuin ensimmäisen mustan vyön asteen.
  • Päätyi elokuva-alalle kykyjenetsintäkilpailun kautta vuonna 1959 ja näytteli tv-sarjoissa ja elokuvissa aina kuolemaansa saakka.
  • Japanilaisten tuotantojen lisäksi Chiba näytteli myös amerikkalaisissa elokuvissa, joista tunnetuimpina Kill Bill Vol. 1 ja Vol. 2 (2003 ja 2004).

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lentävät luupäät (Spede Pasanen, 1984)

Yksin kotona (Chris Columbus, 1990)

Joulupuu on kärvennetty (Jeremiah S. Chechik, 1989)