Pelle Hermanni (Timo Koivusalo, 2022)

 


Käsikirjoitus: Timo Koivusalo, Simo Ojanen
Ohjaus: Timo Koivusalo
Rooleissa: Vesa Vierikko, Iina Kuustonen, Martti Suosalo, Milo Tamminen, Oona Hakanpää, Tom Lindholm, Hannu-Pekka Björkman, Linda Wiklund, Ylermi Rajamaa, Heikki Nousiainen, Minttu Mustakallio
Genre: lastenelokuva
Kesto: 1 h 20 min
Ikäraja: S

 

Sirkuspelle Hermanni on porilaisen kirjailijan Simo Ojasen (1940-2021) luoma hahmo, jonka hän kehitti 1970-luvun alussa tyttärilleen, joille eivät kirjojen sadut kelvanneet. Vuonna 1977 Ojanen kirjoitti Pikku Kakkoseen Pelle Hermannista kolme satua näyttelijä Lasse Pöystin kerrottaviksi. Näistä Ojasen saduista Pikku Kakkosen tuolloinen toimituspäällikkö Pertti Nättilä (1934-2021) sai idean, että Ojanen voisi kirjoittaa Pikku Kakkoseen kokonaisen sarjan Hermmanin seikkailuista. Ojanen innostui ideasta ja ryhtyi kirjoittamaan tarinoita, joita syntyi lopulta 52 kappaletta vuosina 1978-1988. Sarjan nimiroolissa nähtiin loistava Veijo Pasanen (1930-1988). Sarja päättyi Pasasen yllättävään kuolemaan vuonna 1988, joka tapahtui vain kahden päivän kuluttua viimeiseksi jääneen jakson kuvauksista. Tämän jälkeen Ojanen kirjoitti vielä jatkosarjat Äitiliini (1989-1990) ja Oppisopimuspelle Niko (1992-1995). Äitiliinin roolissa nähtiin jo Sirkuspelle Hermanni -sarjassakin mukana ollut Raili Veivo (1930-1993) ja oppisopimuspelle Nikona Tommi Auvinen. Heinäkuussa 2021 uutisoitiin, että Pelle Hermanni tekee paluun elokuvassa, jonka ohjaa Timo Koivusalo. Kuvaukset aloitettiin Porin Kirjurinluodossa elokuussa 2021. Pelle Hermanni oli Koivusalon 18. elokuvaohjaus.



Sirkus Hepokatin suurin tähti on pelle Hermanni (Vesa Vierikko). Hermannin lisäksi sirkuksessa esiintyvät myös taikuri Maximilian (Martti Suosalo) ja hänen akrobaatti-vaimonsa Viola (Iina Kuustonen). Mukana on myös Hermanniin rakastunut ennustaja Sylvia (Minttu Mustakallio). Koko sirkusta pyörittää nimettömäksi jäävä tirehtööri (Hannu-Pekka Björkman). Tarina lähtee käyntiin, kun Hermanni saa käsiinsä postikortin kauan kadoksissa olleelta isältään Kasperilta (Heikki Nousiainen) ja päättää lähteä etsimään tätä. Hermanni ei ole nähnyt isäänsä sen jälkeen, kun tämä päätti lähteä mittaamaan maapalloa jaloillaan. Postikortin avulla Hermanni saa selville isänsä mahdollisen olinpaikan ja suuntaa sinne. Peräänsä hän saa taikuri Maxin ja Violan 10-vuotiaan pojan Ronin (Milo Tamminen) ja tv-toimittaja Monan (Linda Wiklund) ja hänen kuvaajansa (Ylermi Rajamaa). Matkalla käydään tervehtimässä myös Äitiliiniä (Tuija Piepponen).



Vesa Vierikko tekee Hermannin roolissa ihan hyvää työtä, mutta katsojien suureksi harmiksi hänestä onkin tehty pelkkä sivuhahmo, taikuri Maxin pojan Ronin sekä Hermannia jahtaavan toimittajan saadessa huomattavasti enemmän ruutuaikaa. Vesa Vierikon valovoimainen roolisuoritus Hermannina pelastaa paljon, mutta valitettavasti ei tarpeeksi. Vierikon lisäksi myös Tom Lindhom taikuri Viktorina on hyvä ja myös lapsinäyttelijät Milo Tamminen ja Oona Hakanpää tekevät ihan kivat roolit. Parasta elokuvassa on kuitenkin sen alussa kuultava tv-sarjastakin tuttu tunnusmusiikki eli Johann Strauss vanhemman Radetzky-marssi sekä se, että elokuvassa kuullaan myös tv-sarjasta tuttu Hermannin Voi änkeröinen -tokaisu. Elokuvassa on mukana myös muutama Esa Niemisen ja Timo Koivusalon tekemä laulu. Elokuvan varsinaisen tunnuskappaleen Ootko tosissas esittää upeaääninen Diandra Flores.
 
Hyvä asia elokuvassa on se, että kaikki tv-sarjan keskeiset hahmot on otettu mukaan. Kepakkoa, Vekkaria ja kätkätintä jäin kuitenkin kaipaamaan. Elokuva on aikuiseen makuun aivan liian lapsellinen ja sitä voikin suositella oikeastaan vain lapsille, sillä aikuisille se ei tarjoa oikein mitään uutta ja ihmeellistä eikä edes sitä nostalgista tunnelmaa. Pelle Hermanni toimii parhaiten lyhyinä tv-sarjan jaksoina, kiitos loistavan Veijo Pasasen, mutta pitkänä elokuvana Hermannin seikkailut eivät toimi. Toki tämä elokuvakin olisi varmasti saatu toimimaan, jos käsikirjoitukseen olisi jaksettu panostaa kunnolla ja sijoittaa Hermanni sivuosasta pääosaan.



Elokuvan pääkuvauspaikkana oli Porin Kirjurinluoto, jonne lavastettiin elokuvan suurin tapahtumapaikka eli Sirkus Hepokatti ja karavaanialue. Samalla alueella sijaitsee myös vuonna 1993 avattu Pelle Hermannin puisto. Yhtenä avustajana elokuvassa on toiminut Suomen suurin sirkus eli vuonna 1976 perustettu Sirkus Finlandia ja sirkuskohtaukset onkin kuvattu juuri Sirkus Finlandian teltassa. Elokuvaa kuvattiin Kirjurinluodon lisäksi myös mm. Turun lentokentällä ja Naantalissa. Ensi-ilta oli 9. syyskuuta 2022 ja se oli vuoden 10. katsotuin kotimainen keräten elokuvateattereihin 68 302 katsojaa. Vaikka elokuva sai lähes kaikilta kriitikoilta yksimielisen ja täydellisen tyrmäyksen eikä katsojiakaan hirvesti kertynyt, tehtiin sille vuonna 2023 Pelle Hermanni ja hypnotisoija -niminen jatko-osa. Minulle tämä Pelle Hermannin ensimmäinen elokuva oli pettymys, vaikka Vierikko mainion suorituksen Hermannina tekeekin.

 

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lentävät luupäät (Spede Pasanen, 1984)

Yksin kotona (Chris Columbus, 1990)

Joulupuu on kärvennetty (Jeremiah S. Chechik, 1989)