Matka maailman ympäri 80 päivässä (Luis Ballester Bustos & Fumio Kurokawa, 1983)

 

 

Ohjaus: Luis Ballester Bustos, Fumio Kurokawa
Käsikirjoitus: Jules Vernen romaanin pohjalta
Ryuzo Nakanishi
Rooleissa (äänet): Jarmo Heikkinen, Harri Hyttinen, Kaija Kiiski, Jarmo Koski, Heikki Määttänen, Eero Saarinen
Genre: Animaatio, seikkailu
Kesto: 11 h 17 min
Ikäraja: 7

 

Espanjalais-japanilainen animaatiosarja Matka maailman ympäri 80 päivässä valmistui vuonna 1983 ja se sai ensiesityksensä espanjalaisella TVE1 -kanavalla vuonna 1984. Suomessa sarja esitettiin ensimmäisen kerran espanjaksi puhuttuna ja suomeksi tekstitettynä  Ylen TV1-kanavalla vuonna 1985. 1980-luvun lopulla sarjaa julkaistiin VHS-kasetteina suomalaisella dubbauksella. Suomenkielisen version ohjasi Matti Ranin. Jaksoissa olivat Matti Raninin lisäksi ääninäyttelijöinä mm. Matti Olavi Ranin,  Sirkka Harpovaara, Kauko Helovirta ja Jarno Hiilloskorpi. Sarja esitettiin uusintana Ylellä ensimmäisen kerran vuosina 1990-1991. Tällä kertaa uudella suomenkielisellä dubbauksella. Äninäyttelijöinä olivat Eero Saarinen (Phileas Fogg ja useat sivuhahmot), Heikki Määttänen (kertoja, Transfer ja useat sivuhahmot), Jarmo Heikkinen (Bully ja useat sivuhahmot), Harri Hyttinen (Tico, Fix ja useat sivuhahmot), Jarmo Koski (Passepartout, herra Sullivan ja useat sivuhahmot) ja Kaija Kiiski (prinsessa Romy ja kaikki muut naisäänet). Tuo suomenkielinen versio on uusittu ainakin vuosina 1995, 2000 ja 2010-2011. 

Sarja perustuu ranskalaisen kirjailijan Jules Vernen (1828-1905) samannimiseen romaaniin vuodelta 1872. Se kertoo englantilaisesta herrasmiehestä nimeltään Phileas Fogg, joka lyö vetoa Reformiklubin jäsenten kanssa siitä, että pystyy matkustamaan maailman ympäri 80 päivässä. Fogg lähtee matkaan palvelijansa Jean Passepartout'n (lausutaan "Paspartuu") ja tämän ystävän Tikon kanssa. Kaikilla vedonlyöjillä ei kuitenkaan ole ihan puhtaat jauhot pussissaan ja ennen kuin joukkio on kiertänyt maailman, he kohtaavat monenmoista sabotaasia ja vaarallisia läheltä piti -tilanteita ja pelastavat myös kauniin prinsessa Romyn kuolemalta. Sarja on paikoin hieman ahdistava ja aivan perheen pienimmille myös jotkut kohtaukset voivat olla hyvinkin pelottavia. Lapsena muistan itse pelänneeni joitain Transferin valepukuja sekä jaksoa, jossa prinsessa Romy yritetään polttaa roviolla. Sarjalle onkin sen lievän ahdistavuuden ja väkivaltaisuuden vuoksi annettu ikärajaksi 7 vuotta. Kuolemastakin puhutaan useaan otteeseen. Koska sarja on suunnattu ensisijaisesti lapsille, jätettiin lopusta pois Foggin itsemurhaan viittaavat suunnitelmat.

 


Sarja on hyvin mukaansatempaava ja myös paikoin hyvin opettavainenkin. Suomalainen ääninäyttely on onnistunut myös erittäin hyvin, onhan mukana joukko 1980- ja 90-lukujen taitteen parhaita suomalaisia ääninäyttelijöitä.  Kukin ääninäyttelijä eläytyy rooleihinsa todella hyvin. Myös sarjan laulut ovat hyvin mukaansatempaavia ja niitä myös kuuntelee ihan mielellään. Kirjasta poiketen sarjaan on lisätty muutamia uusia hahmoja, kuten Passepartout'n kaveri Tiko, komisario Fixin tyhmä apuri Bully ja ilkeä Transfer, joka yrittää kaikin keinoin sabotoida Foggin matkaa. Myös monet Eurooppaan ja Pohjois-Amerikkaan sijoittuvat seikkailutkin on tehty vain sarjaa varten, eikä niitä ole kirjassa. 

Sarjan hahmot on ihmishahmojen sijaan kuvattu eläiminä. Phileas Fogg on herramiesleijona, hänen palvelijansa Passepartout on kissa ja tämän ystävä Tiko on hamsteri. Fix ja Bully ovat vainukoiria, prinsessa Romy on pantteri ja Transfer on susi, jonka silmä välähtää aina kun hän on keksinyt jonkin ovelan juonen. Noilla eläinhahmoilla sarjasta on pyritty tekemään enemmän lapsia kiinnostava. Noita muutamia pieniä muutoksia lukuun ottamatta sarja seuraa melko tarkasti Vernen alkuperäisteosta. Myös hahmojen nimet ovat tässä suomenkielisessä versiossa samat kuin alkuperäisessä kirjassa. Espanjankielisessä versiossa hahmojen nimet oli muutettu ja esim. Phileas Fogg on siinä nimeltään Willy Fog ja Passepartout on Rigodon.



Sarja on erittäin hienosti toteutettu ja piirrosjälki on nykyisiin tietokoneella luotuihin, ja varsin muovisen oloisiin lastenohjelmiin verrattuna huomattavasti hienompaa ja eläväisempää. Aikoinaan 90-luvun alussa kun sarja esitettiin ensimmäisen kerran suomeksi dubattuna ihastuin siihen suuresti. Nyt 30 vuotta myöhemmin sarjaa uudelleen katsoessani minut valtasi jälleen se sama fiilis kuin silloin lapsenakin kun sarjaa ensimmäisen kerran katsoin. Sarjasta on vaikea löytää mitään huonoa sanottavaa, sillä sen verran vauhdikas, jännittävä ja mukaansatempaava sarja on kyseessä, että se jaksaa viihdyttää edelleen yhtä paljon kuin ensimmäisellä katselukerrallakin. Myös loistavan ääninäyttelyn ansiosta mielenkiinto pysyy yllä alusta loppuun. Sarjasta on tehty myös 75-minuuttinen elokuvaversio. 90-luvulla sarjalle tehtiin myös kaksi hieman heikompaa, mutta kuitenkin katsomisen arvoista jatko-osaa, Matka maailman keskipisteeseen (1993) ja Matka kapteeni Nemon kanssa (1995).

Sarjassa on mukana myös kivasti huumoria ja varsinkin Transferin jatkuva epäonni sekä etsiväkaksikko Fixin ja Bullyn toilailut saavat katsojalle hymyn huulille ja lapsia tuo hahmojen törttöily varmasti naurattaakin paljon. Sarja on julkaistu kuuden DVD:n boksina kahtena eri painoksena. Ensimmäinen, Finnkinon julkaisema, boksi ilmestyi vuonna 2008 ja toinen, VL-Median julkaisema, vuonna 2020. Molemmat boksit ovat sittemmin loppuunmyyty. Käytettynä bokseja voi löytyä mm. Torista ja Huuto.netistä, mutta niistä voi joutua maksamaan suuriakin summia. Matka maailman ympäri 80 päivässä on ajaton ja nostalginen sarja ja sitä voi huoletta suositella ihan kaikenikäisille katsojille.

Sarja sisältää 26 jaksoa ja niiden nimet ovat:

1. Suuri vdeonlyönti
2. Hyvää matkaa
3. Salaperäinen ranskatar
4. Tuomion temppeli
5. Valepuvussa
6. Seikkailu Bombayssa
7. Tien pää
8. Viidakon vaarat
9. Romyn pelastaminen
10. Lahja Parsille
11. Syylliset
12. Haaksirikko
13. Hovimestarin ongelma
14. Matkalla Yokohamaan
15. Akitan sirkus
16. Pysähdys Havaijilla
17. Matkaa kuumailmapallolla
18. Välienselvittely
19. Totuuden hetki
20. Villin lännen sotamaalaus
21. Outo juna
22. Pakkasessa
23. Määränpäänä Liverpool
24. Tuli kannen alla
25. Viimeinen juna Lontooseen
26. Päivästä kiinni



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lentävät luupäät (Spede Pasanen, 1984)

Yksin kotona (Chris Columbus, 1990)

Joulupuu on kärvennetty (Jeremiah S. Chechik, 1989)