Isäni on Turbomies (Brian Levant, 1996)

 

Ohjaus: Brian Levant
Käsikirjoitus: Randy Kornfield
Rooleissa: Arnold Schwarzenegger, Sinbad, Jake Lloyd, Phil Hartman, Rita Wilson, James Belushi
Genre: komedia
Kesto: 1 h 30 min
Ikäraja: S


Howard Langston (Arnold Schwarzenegger) on kiireinen perheenisä, joka ei koskaan ehdi viettää aikaa perheensä kanssa. Howard on kateellinen menestyvälle naapurilleen Tedille (Phil Hartman), joka on kiinnostunut Howardin kauniista vaimosta Lizistä (Rita Wilson). Joulun lähestyessä kaikkien lasten joululahjalistalle ilmestyy Turbomies-toimintafiguuri. Myös Howardin poika Jamie (Jake Lloyd) on toivonut Turbomiestä. Aaton alla Howard yhtäkkiä huomaa, että hän on unohtanut ostaa lelun. Howard lähtee kiireesti metsästämään lelua, mutta metsästyshommia ilmestyy hankaloittamaan postinkantaja Myron Larabee (koomikko Sinbad), joka on myös Turbomiestä vailla. 



Isäni on Turbomies ei edusta sitä perinteistä koko perheen elokuvaa, jollaiseksi tämäkin luokitellaan. Elokuva sisältää kaikkea sitä mitä ei perhe-elokuvalta osaisi odottaa. Päähahmo Howard on varsin väkivaltainen ja lelua metsästäessään hän menettää hermonsa useammankin kerran ja nyrkiniskut ovat myös herkässä. Howard mm. antaa turpiin porolle ja tarjoilee sille heti perään viinaa. Tämän lisäksi Howard joutuu tappeluun joulupukkijoukkion kanssa, murtautuu naapurinsa taloon ja varastaa lapsen joululahjan. Kaikki tämä vain sen vuoksi, että hänen oma poikansa toivoi joululahjaksi Turbomiestä! Meno on paikoin niin yliampuvaa ja päätöntä että väkisinkin katsojaa alkaa jo naurattaa. Arska vetää roolinsa todella yliampuvasti ja myös koomikko Sinbad ylinäyttelee todella paljon. Nuori Jake Lloyd ei oikein onnistu roolissaan, mutta hänen nuori ikänsä antaa anteeksi paljon. Howardin ylipirteää naapuria esittävä Phil Hartman on yhtä aikaa sekä todella hauska että todella ärsyttävä. Hartmanin nimi ei välttämättä kaikille katsojille sano mitään, mutta heti kun herra avaa suunsa kaikki Simpsoneita katsoneet todennäköisesti tunnistavat hänen äänensä. Isäni on Turbomies jäi Phil Hartmanin viimeiseksi elokuvaksi joka julkaistiin hänen elinaikanaan. Hartman kuoli traagisesti oman vaimonsa ampumana vain kaksi vuotta elokuvan valmistumisen jälkeen. Elokuvan loppu on myös aikamoista sekoilua, kuten lähes koko elokuva muutenkin.


Elokuvan ohjaaja Brian Levant (s. 1952) tuli 1990-luvun alussa tutuksi ohjaamistaan hittikomedioista Beethoven (1992) ja Kiviset ja Soraset (1994). Hänen ensimmäinen elokuvaohjauksensa oli vuonna 1991 valmistunut komedia Problem Child 2. Elokuvan yhtenä tuottajista toimi mm. Yksin kotona 1 & 2 -elokuvien ohjaajana tunnettu Chris Columbus. Hän olisi halunnut Myronin rooliin Joe Pescin, mutta tekijät pitivät Pesciä hieman liian lyhyenä (160cm) Schwarzeneggerin (180cm) rinnalla. Suurin osa Myronin vuorosanoista on täysin Sinbadin omaa improvisointia ja myös Arska improvisoi suuren osan vastauksistaan hänen ja Sinbadin hahmojen keskustellessa keskenään. Isäni on Turbomies sai ensi-iltansa Jenkeissä 16. marraskuuta 1996 Mall of America -ostoskeskuksessa, joka oli yksi elokuvan kuvauspaikoista. Suomeen elokuva saapui noin kuukautta myöhemmin, 6. joulukuuta ja se oli meillä vasta vuoden 32. katsotuin elokuva ja se keräsi katsojia vain hieman yli 40 000. Elokuva valmistui 75 miljoonan dollarin budjetilla ja sen maailmanlaajuinen tuotto oli noin 129 miljoonaa dollaria.



Viisi vuotta elokuvan valmistumisen jälkeen sen käsikirjoitusta puitiin oikeudessa ja elokuvan tuotantoyhtiö 20th Century Fox määrättiin maksamaan 19 miljoonaa dollaria tekijänoikeuskorvauksia. Oikeuden mukaan elokuvan käsikirjoitusidea varastettiin detroitilaiselta Brian Webster -nimiseltä lukion biologianopettajalta. Webster väitti toimittaneensa vuonna 1994 elokuvan käsikirjoituksen tuotantoyhtiö Foxille saamatta siitä mitään korvausta. Kolmen vuoden kuluttua tuomio kumottiin, koska käsikirjoituksen todettiin tulleen tuotantoyhtiölle vasta sen jälkeen kun Fox oli jo ostanut elokuvaoikeudet.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lentävät luupäät (Spede Pasanen, 1984)

Yksin kotona (Chris Columbus, 1990)

Joulupuu on kärvennetty (Jeremiah S. Chechik, 1989)