Gremlins - Riiviöt (Joe Dante, 1984)

 


Ohjaus:
Joe Dante
Käsikirjoitus: Chris Columbus
Rooleissa: Zach Galligan, Phoebe Cates, Hoyt Axton, John Louie, Corey Feldman, Dick Miller, Keye Luke, Judge Reinhold
Genre: kauhukomedia
Kesto: 1 h 46 min
Ikäraja: 12

Uransa alkupuolella, ennen ensimmäistä omaa elokuvaohjaustaan, Chris Columbus toimi käsikirjoittajana muutamissa hyvin menestyneissä elokuvissa. Menestyneimmäksi osoittautui Joe Danten vuonna 1984 ohjaama kauhukomedia Gremlins - Riiviöt. Tämä 11 miljoonan dollarin budjetilla toteutettu elokuva tuotti maailmanlaajuisesti yli 200 miljonaa dollaria. Epäonninen keksijä Randall Peltzer (Hoyt Axton) haluaa ostaa salaperäiseltä aasialaiselta mieheltä (Keye Luke) pienen, karvaisen otuksen. Mies ei kuitenkaan ole halukas luopumaan otuksesta, mutta hänen nuori apurinsa päättää kuitenkin myydä sen. Randall saa kolme ohjetta otuksen hoitoon: älä kastele sitä, älä ruoki sitä keskiyön jälkeen ja suojaa se kirkkaalta valolta, sillä valo tappaa sen. Randall antaa otuksen joululahjaksi aikuiselle pojalleen Billylle (Zach Galligan) ja tämä antaa sille nimeksi Gizmo. Billyn kaverin Peten (Corey Feldman) käydessä kylässä tämä kaataa vahingossa vettä Gizmon päälle ja sen seurauksena Gizmo alkaa lisääntymään. Aluksi Gizmon turkista tulleet karvapallot näyttävät aivan samanlaisilta kuin Gizmo, mutta ajan kuluessa ne koteloituvat kuin perhosen toukat ja muuttuvat myöhemmin karvattomiksi ja erittäin pelottavan näköisiksi pikku riiviöiksi, kuten herra Futterman (Dick Miller) niitä kutsuu. Riiviöiden jäljiltä koko kaupunki ajautuu pian suureen kaaokseen. Joukon johtajaksi paljastuu irokeesipäinen Raita-nimen saanut otus.


Elokuvan kuvaukset alkoivat maaliskuussa 1983 ja ne saatiin päätökseen saman vuoden elokuussa. Vaikka elokuva luokitellaan kauhukomediaksi, on komedia kauhua isommassa roolissa. Toki tässä on muutamia kauhuelementtejä mukana, mutta enemmän sitä komediaa. Eniten huumoria revitään Billyn keksijäisän keksimistä laitteista, jotka sinänsä ovat varsin nerokkaita, mutta ne eivät vain toimi toivotulla tavalla. Myös Gizmon ja Billyn suhteesta on saatu irti paljon hauskaa ja myös riiviöiden rellestäminen kaupungilla on hauskaa katsottavaa ja saa katsojan lähes ulvomaan naurusta monessa kohdassa. Yksi elokuvan hauskimmista kohtauksista on, kun joukko riiviöitä on kokoontunut elokuvateatteriin katsomaan elokuvaa Lumikki ja seitsemän kääpiötä (Snow White and the Seven Dwarfs, 1937). Vaikka elokuvassa onkin paljon hauskaa menoa ja meininkiä, on se silti sen verran raaka ja verinen, että lapsille tätä ei voi suositella. Itse tosin muistan nähneeni elokuvan ensimmäisen kerran noin 10-vuotiaana ja silloin Raidan ja Billyn viimeinen kohtaaminen tavaratalossa oli todella pelottava ja näin siitä jopa painajaisia jonkin aikaa. Ja onhan se Raidan veteen hyppääminen ja uudestisyntyminen edelleen aika karmeaa katsottavaa.



Elokuva ja sen tehosteet ovat kestäneet hyvin aikaa, eivätkä tehosteet näytä vanhentuneen päivääkään. Elokuva onnistuu olemaan yhtä aikaa sekä todella jännä että myös hykerryttävän hauska ja myös varsin omaperäinen jouluelokuvaksi. Elokuva alkaa leppoisan jouluisissa tunnelmissa, mutta päättyy kaikkea muuta kuin leppoisasti riiviöiden päästessä kunnolla vauhtiin. Chris Columbus on loihtinut yhden elokuvahistorian omaperäisimmistä ja hauskimmista kauhukomedioista, joka jaksaa ihastuttaa ja kauhistuttaa edelleen, vaikka sen olisi nähnyt moneen kertaan. Itselleni tästä on jo vuosia sitten muodostunut jokajouluinen katseluperinne. Ilmestyessään vuonna 1984 kriitikot suhtautuivat elokuvaan ja sen huumorin varsin nuivasti, mutta vuosien saatossa arvostus Riiviöitä kohtaan on noussut ja nykyään elokuvaa pidetäänkin yhtenä suurista kauhukomedian klassikoista. Elokuva sai ensi-iltansa Jenkeissä 8. kesäkuuta 1984 ja Suomeen se saapui noin puoli vuotta myöhemmin, 21. joulukuuta ja keräsi elokuvateattereihin noin 87 000 katsojaa ollen vuoden 13. katsotuin elokuva. Elokuvalle tehtiin 6 vuotta myöhemmin jatko-osa nimeltä Gremlins 2 - Uusi pesue (Gremlins 2 - The New Batch, 1990).


Loppuun vielä hieman triviatietoa:

  • Elokuvan kaupunkikohtaukset on kuvattu samoissa lavasteissa kuin vuotta myöhemmin valmistuneen tieteiskomedia Paluu tulevaisuuteen (Back To The Future, 1985) Hill Valley
  • Elokuvan tuottaja Steven Spielberg vilahtaa kohtauksessa, jossa tiedekongressissa oleva Billyn isä soittaa kotiin
  • Elokuvan alkuperäisellä raakaleikatulla versiolla oli kestoa huimat 2 tuntia ja 40 minuuttia, mutta sitä lyhennettiin myöhemmin lähes tunnilla.
  • Judd Nelson ja Emilio Estevez olivat ehdolla Billyn rooliin ennen kuin Zach Galligan sai roolin
  • Vaikka elokuva sijoittuu jouluun, sen ensi-ilta Jenkeissä oli kesäkuussa 1984
  • Ohjaaja Joe Dante ei pitänyt Gremlins-logosta, joka elokuvassa ja sen mainosjulisteessa nähdään

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lentävät luupäät (Spede Pasanen, 1984)

Yksin kotona (Chris Columbus, 1990)

Joulupuu on kärvennetty (Jeremiah S. Chechik, 1989)