Kulkuri ja joutsen (Timo Koivusalo, 1999)

 

 

Ohjaus: Timo Koivusalo
Käsikirjoitus: Timo Koivusalo, Juha Numminen
Rooleissa: Tapio Liinoja, Martti Suosalo, Heikki Nousiainen, Pertti Koivula, Matti Mäntylä, Anna Haaranen, Heidi Herala, Ari Wirta, Martti Katajisto, Ilkka Koivula, Raimo Grönberg, Tuija Piepponen, Kai Lehtinen
Genre: draama
Kesto: 1 h 52 min
Ikäraja: S


Kaikkien yllätykseksi ohjaaja-käsikirjoittaja Timo Koivusalo ei enää viidennen Pekko-elokuvan jälkeen jatkanutkaan sarjaa, vaan vaihtoi tyystin aihetta. Hänen viides ohjaustyönsä kertoi tarinan suomalaisia sodanjälkeisessä Suomessa 1950- ja 1960-luvuilla viihdyttäneistä Tapio Rautavaarasta ja Reino Helismaasta. Idean elokuvasta Koivusalo kertoo saaneensa pääsiäisenä 1994, kun hän oli nähnyt televisiosta Reino Helismaasta kertovan elokuvan. Välittömästi elokuvan jälkeen Koivusalo alkoi keräämään materiaalia Rautavaarasta ja Helismaasta, kirjoja, haastatteluja, nauhoja ja äänilevyjä. Vuotta myöhemmin Koivusalo tapasi kirjailija Juha Nummisen, joka oli jo 70-luvun lopulla kirjoittanut Rautavaarasta elämäkerran nimeltä En päivääkään vaihtaisi pois. Koivusalon ideasta kuultuaan Numminen lupasi antaa hänelle käyttöön noin 50 tuntia nauhoittamiaan Rautavaaran haastatteluja. Samaan aikaan myös Koivusalo teki omia haastattelujaan ja haastatteli mm. Rautavaaran mukana kiertueilla olleita henkilöitä. Ennen käsikirjoitustyön aloittamista Koivusalo kävi vielä varmistamassa Helismaan pojan ja Rautavaaran tyttärien hyväksynnän elokuvalleen.


Toiseksi käsikirjoittajaksi Koivusalo pyysi kirjailija Juha Nummisen ja vuonna 1998 he saivat käsikirjoituksen valmiiksi. Elokuva pohjautuu Nummisen vuonna 1978 kirjoittamaan Rautavaara-elämäkertaan sekä Koivusalon omiin laajoihin haastatteluihin ja ennakkotutkimuksiin. Keskeisiin rooleihin valikoituivat Tapio Liinoja (Tapio "Tapsa" Rautavaara), Martti Suosalo (Reino "Repe" Helismaa), Heikki Nousiainen (Esa Pakarinen), Ari Wirta (Masa Niemi) ja Matti Mäntylä (Toivo Kärki). Muissa rooleissa olivat mm. Martti Katajisto (elokuvamoguli T.J. Särkkä), Aulis Rosendahl (manageri Mähönen), Anna Haaranen (Lempi Helismaa), Heidi Herala (Liisa Rautavaara), Raimo Grönberg (Olavi Virta), Ilkka Koivula (Jorma Ikävalko) ja Tuija Piepponen (Siiri Angerkoski). Elokuvan tuotantokustannukset olivat noin 4,8 miljoonaa markkaa, josta Suomen Elokuvasäätiön tuki oli noin 1,8 miljoonaa markkaa. Kuvaukset toteutettiin neljässä jaksossa, touko-, heinä-, loka- ja marraskuussa 1998. 

Elokuva kertoo Tapio Rautavaaran ja Reino Helismaan sodanjälkeisestä yhteistyöstä musiikin saralla sekä kiertue-elämästä, kaksikon välirikkoa unohtamatta. Elokuva alkaa vuodesta 1965, jolloin sekä Rautavaaran äiti että Reino Helismaa kuolivat. Tapsa ajaa autollaan kohti hautausmaata vierellään äitinsä uurna ja ihailee samalla ruskaa, josta Repe olisi Tapsan mukaan osannut rustata jonkun kivan rallin. Tämän jälkeen siirrytään reilut 10 vuotta taaksepäin, aikaan, jolloin Helismaa ja Rautavaara kiersivät esiintymässä ympäri Suomea. Rautakaupasta mukaan löydetään lupsakka savolaismies Esa Pakarinen.



Elokuvaan on hienosti saatu lavastettua Repen ja Tapasan aikainen 1950- ja 1960-lukujen Suomi. Mukaan elokuvaan saatiin myös Repen ja Tapsan aidot kitarat. Elokuvan värimaailma tuo myös hienosti esiin aidon 1950- ja 1960-lukujen tunnelman. Rautavaaran ja Pakarisen laulut tulevat suurimmaksi osaksi levyltä, muutamia live-esiintymisiä lukuun ottamatta, mutta Martti Suosalo laulaa itse kaikki Helismaan rallit. Koivusalon tuleva luottonäyttelijä Martti Suosalo loistaa sananikkari Helismaan roolissa ja hänet jopa palkittiin parhaan miespääosan Jussi-patsaalla. Myös Tapio Liinoja tekee hienon roolin reissumies-Rautavaarana. Kauas eivät jää myöskään Esa Pakarisen roolin tekevä Heikki Nousiainen ja Masa Niemenä nähtävä Ari Wirta Pienen, mutta hyvän roolin tekee myös jo 1940-luvulla näyttelijänuransa aloittanut Martti Katajisto (1926-2000), joka esittää Suomen Filmiteollisuuden johtajaa, elokuvamoguli T.J. Särkkää. Rooli jäi Katajiston viimeiseksi. Hän kuoli vain noin vuoden kuluttua elokuvan ensi-illasta, tammikuussa 2000. Elokuva jäi myös manageri Mähösen roolissa nähtävän Aulis Rosendahlin (1937-2004) viimeiseksi, sillä hänen kohtalokseen koitui tapaninpäivänä 2004 Thaimaan Phuketiin iskenyt tsunami.

Koivusalo ei ole pyrkinyt luomaan elokuvasta mitään Rautavaaraa ja Helismaata ylistävää teosta, vaan Tapsa ja Repe esitetään rehellisesti niin kuin he elivät: reissumiehinä, joiden repuissa kolisi jaloviinapullo jos toinenkin. Myös Masa Niemen elämän päättänyt episodi Tampereen Pyynikin uimahallin retkeilymajassa on huomioitu. Toki elokuvasta löytyy myös paljon huumoria ja ne parhaat jutut onkin kirjoitettu Reino Helismaata esittävän Martti Suosalon suuhun. Elokuva etenee melko rauhallisissa tunnelmissa ja sitä katsoessa ei missään vaiheessa tullut sellainen tuntu, että Koivusalolla olisi ollut kiire siirtyä tapahtumasta toiseen, kuten monen hänen myöhemmän elokuvansa kohdalla on käynyt. Kulkuri ja joutsen on nostalginen matka suomalaisen viihteen alkuaikoihin ja tarinaa kuljettavat hienosti Tapsan ja Repen tutut rallit vuosien varrelta. Muutamista pienistä virheistä huolimatta tämä on edelleen Koivusalon paras elokuva.


Elokuvan kuvausten aikaan ei Villilän elokuvastudioita Nakkilassa vielä ollut, joten kuvauksia tehtiin Ulvilassa sijaitsevaan Friitalan nahkatehtaaseen rakennetussa studiossa sekä eri puolilla Satakuntaa, Hämettä, Keski-Suomea ja Helsinkiä. Kuvauksia tehtiin myös mm. Helismaan talon pihassa. Elokuvassa on noin 80 roolia ja avustajia oli mukana kaikkiaan noin 1400. Elokuva tuli ensi-iltaan 19.2.1999 ja se oli vuoden kolmanneksi katsotuin kotimainen keräten elokuvateattereihin yli 230 000 katsojaa. Myös kriitikot suhtautuivat elokuvaan hyvinkin myönteisesti. Ensimmäinen tv-esitys tapahtui Ylen TV2-kanavalla ystävänpäivänä vuonna 2001 ja se keräsi ruutujen ääreen 1 061 000 katsojaa.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lentävät luupäät (Spede Pasanen, 1984)

Yksin kotona (Chris Columbus, 1990)

Joulupuu on kärvennetty (Jeremiah S. Chechik, 1989)