Nikke Knatterton: Mestarietsivän seikkailut (Manfred Schmidt, 1978)

 


Ohjaus:
Manfred Schmidt
Käsikirjoitus: Manfred Schmidt
Rooleissa: Jarmo Koski, Titta Jokinen
Genre: Animaatio, komedia
Kesto: 3 h 11 min
Ikäraja: S

 

Vihreään ruutukuosiin verhoutunut, piippu suussa kuljeskeleva saksalainen mestarisalapoliisi Nikke Knatterton seikkaili alun perin vuosina 1950-1959 saksalaisessa Quick-lehdessä. Mustavalkoista sarjakuvaa piirsi saksalainen sarjakuvataiteilija Manfred Schmidt (1913-1999). Hahmon esikuvana oli Schmidtin mukaan Hans Albersin (1891-1960) esittämä Sherlock Holmes, joka esiintyi elokuvassa Sherlock Holmes vuonna 1937. Holmesin ylivertainen päättelykyky joutui Knatterton-tarinoissa Schmidtin parodioinnin kohteeksi.

1970-luvun lopulla Schimdt käsikirjoitti, ohjasi ja tuotti Knattertonin hahmoon ja löyhästi sarjakuviin perustuen 15-osaisen tv-sarjan Nikke Knatterton: mestarietsivän seikkailut. Sarja esitettiin ensimmäisen kerran Länsi-Saksan televisiossa vuonna 1978. Suomessa suomeksi puhuttu versio nähtiin Ylellä ensimmäisen kerran vuonna 1989. Sarja on uusittu kolmesti. Suomalaisversion kertojana toimii näyttelijä Jarmo Koski. Näyttelijä Titta Jokinen on mukana naisrooleissa sarjan toisessa jaksossa. Sarjan vauhdikkaasta suomennoksesta vastasi Maija-Liisa Vuorjoki. Sarja sisältää sarjakuvan tapaan jonkin verran alastomuutta, seksuaalisia vihjailuja sekä absurdeja tilanteita. Ja puhutaanpa eräässä jaksossa myös pehmopornostakin. Toista jaksoa lukuun ottamatta sarjassa ei ole kertoja Jarmo Kosken äänen lisäksi muuta puhetta. Koski on myöhemmin muistellut, että sarjan dubbaus tehtiin suoran lähetyksen tyyliin.



Mestarietsivä Nikke Knatterton yllättää roistot yleensä uskomattomalla päättelykyvyllään ja mielikuvituksellisia vempaimia käyttäen. Hänellä on muun muassa teräksinen valetakaraivo ja päässään useammankin kaupungin kartat, jotka hän osaa ulkoa. Niken kuuluisa hokema sarjassa on "johtopäätös!" Sarjan roistot eivät koskaan joudu vankilaan, vaan jaksot päättyvät yleensä siihen, että roistot ja uhrit tekevät keskenään sovinnon. Roistot ovat perinteisiä tupakkaa polttelevia ja kieron näköisiä tyyppejä. Sarjan naiset ovat tyypillisiä isopovisia bimboja blondeja. Nikke tunnistaakin naiset usein pelkästään heidän muhkeiden muotojensa perusteella. Nikke on myös keksinyt erityisen syväunitekniikan. Hän näkee unta, että nukkuu ja tässä unessa hän näkee unta, että nukkuu ja tässäkin unessa hän näkee unta, että nukkuu ja näin hän saa kolme kertaa sikeämmän unen.




Vaikka sarja on suunnattu pääasiassa lapsille, monet sen vitsit ja tapahtumat ovat kuitenkin teemoiltaan hyvinkin aikuismaisia eivätkä lapsikatsojat niitä välttämättä edes ymmärrä. Muistan itse olleeni 5-vuotias kun sarjan katsoin tv:stä ja nykyään voi vain ihmetellä miten vanhemmat ovat tuolloin antaneet niin pienen lapsen tämmöistä hyvinkin härskiä sarjaa katsoa. Itse en tuolloin vielä noita kaikkein härskeimpiä juttuja edes tajunnut, sarjaa oli vain hauska seurata. Sarjan hahmot on nimetty todella hauskasti. Rosvojen joukosta löytyy mm. sellaiset nimet kuin Nyrkki-Manne, Jalokivi-Juppe, Kissa-Max, Nilkku-Huugo, Klaus Kynsi ja Nastahammas-Haimi. Naisten joukosta löytyvät nimet Molly Moll, Dolly Duuri ja Virginia Peng. Muita hahmoja ovat mm. verotarkastaja Sigmund Nuusku, vahanukkeja tehtaileva Max Wachs, asetehtailija Bruno Bims ja keksijä Leo Liuos. Sarjan suomennos on varsin hauska ja Jarmo Kosken lennokasta kerrontaa on myös miellyttävä kuunnella. Yksi hauskimmista sutkauksista on eräässä jaksossa kuultava "Nyt näytämme kohtauksen, jollaista ei ole koskaan esitetty edes Avara luonto -sarjassa."



Knattertonista on tehty myös kaksi elokuvaa. Ensimmäinen, Hans Questin (1915-1997) ohjaama Nick Knattertons Abenteuer: Der Raub de Gloria Nylon, joka perustui sarjakuvatarinaan "Laukaus valetakaraivoon" valmistui vuonna 1959. Elokuvan pääosassa oli suurelle yleisölle tuntematon näyttelijä Karl Lieffen (1926-1999). Sivuosassa nähtiin Gert Fröbe (1913-1988), joka muistetaan paremmin Auric Goldfingerin roolista vuoden 1964 Bond-elokuvasta 007 ja Kultasormi. Elokuva ei menestynyt. Toinen Knatterton-elokuva Nick Knatterton - Der Film valmistui 2000-luvun alussa ja sai ensi-iltansa Itävallassa vuonna 2005. Myöskään tämä elokuva ei menestynyt.

Lukuisten härskien ja alastomuutta sisältävien kohtaustensa vuoksi sarjaa ei varmaankaan enää saisi esittää tv:ssä, mutta onneksi se on julkaistu DVD:nä ja tätä kirjoitettaessa sarja löytyy myös YouTube-videopalvelusta.

Jaksoja sarjassa on 15 ja niiden suomalaiset nimet ovat:

1. Tunnetko Knattertonin?
2. Alibi-baarin salaisuudet
3. Aina perjantaisin
4. Tiirikoita, turvasäilöjä ja tekijöitä
5. Kauko-ohjattu mehiläinen
6. Seteleitä, letukoita ja huijareita
7. Urkkijoita, hölmöjä ja haihattelijoita
8. Tuliaseita ja tietokoneita
9. Käteistä, koruja ja koukeroita
10. Keräilijöitä, väärentäjiä ja varkaita
11. Rikollinen liemikuutio
12. Pää putosi jokeen
13. Ryöstäjiä, tyttöjä ja hotelleja
14. Muotia, maalareita ja malleja
15. Kujeita, kuhertelua ja kuvantekijöitä

Manfred Schmidt 1913-1999

 


 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lentävät luupäät (Spede Pasanen, 1984)

Yksin kotona (Chris Columbus, 1990)

Joulupuu on kärvennetty (Jeremiah S. Chechik, 1989)