Tohtori Sykerö (Joop Visch, 1979)


 

 

Luoja: Jeffrey O'Kelly
Ohjaus: Joop Visch
Käsikirjoitus: Jeffrey O'Kelly, Richard Carpenter, Paul Halas, Douglas Adams, John Lloyd, Loek Kessels
Rooleissa (äänet): Peter Ustinov, Olwen Griffiths, John Challis, Heikki Määttänen
Genre: animaatio, fantasia
Kesto: 25 min / jakso
Ikäraja: S

Monet 1980-luvulla lapsuuttaan viettäneet muistavat varmasti tv:ssä seikkailleen erikoisen keksijän, joka keksi mitä ihmeellisimpiä vempaimia ja auttoi niillä pulaan joutuneita. Tämä tyyppi oli nimeltään tohtori Sykerö.

Sarja kertoo pienestä pyöreävatsaisesta keksijästä, Tohtori Sykeröstä, joka asustaa omituisessa talossa. Sykeröllä on taloudenhoitaja nimeltään neiti Nokkonen. Sykerö keksii kaikenlaista lapsille, eläimille ja vähän muillekin hyödyllistä tavaraa. Kaikista keksinnöistä ei kuitenkaan aina tule ihan sitä mitä tohtori on suunnitellut. Apunaan Sykeröllä on Maltti-mäyrä, Nirppu-hiiri, Ringo ja Bingo -nimiset jänikset, sekä Viippo-niminen kirjekyyhky ja taskukello Tikittäjä. Välillä Sykerö kysyy apua ankkasateenvarjoltaan, joka tietää kaiken.


Joukkoon mahtuu myös noita Elli Etikka, joka aina pyrkii sotkemaan kaiken hyvän sekä rosvot Vili-kettu ja Kalle-rotta ja Matilda-robotti, jonka Sykerö keksi helpottamaan neiti Nokkosen taloudenhoitotöitä. Junaradan yläpuolella olevalla kallionkielekkeellä asuu neiti Nokkosen hyvä ystävä rouva Sumppisuu ja tämän koira lordi Ludwig. Vaaleanpunaisessa pilvimaailmassa, Laventelilullassa, asuu teetä juova ja piippua poltteleva Untamo-kameli, jonka luona Sykerö myös joskus vierailee. Sykerön maailmassa kaikilla puilla ja kasveilla on kasvot ja iloinen mieli. Sykeröllä on myös kilpailija, ilkeä tohtori Smaragdi, joka tekee kaikkensa estääkseen Sykerön avuliaat teot.

Sykerön tunnetuimpia keksintöjä sarjassa ovat mm. Matilda-robotti, etsintäkone, Pum Pum -raketti, matobiili/aikabiili, sateenkaarenkorjauskone, tulenkestoliuos, timanttikone, hukkaantumiskone, aurinkoinen hymykone ja Sykerömobiili.


Sarjan on luonut pohjoisirlantilainen Jeffrey O’Kelly. Muutamaa jaksoa oli käsikirjoittamassa myös mm. Linnunradan käsikirja liftareille -työstään tunnettu Douglas Adams (1952-2001) sekä myöhemmin mm. Musta Kyy -sarjan tuottanut John Lloyd. Sarja valmistui vuonna 1979 ja sitä tehtiin vain 13 jakson verran. Suomessa sarja esitettiin ensimmäisen kerran vuonna 1980 Yleisradion kanavilla. Sarja on uusittu ainakin vuosina 1991, 1995 ja 2003. Sykerön alkuperäisenä englanninkielisenä äänenä on näyttelijä Sir Peter Ustinov (1921-2004), joka lähti mukaan ihastuttuaan sarjan ideaan. Muina ääninä olivat Olwen Griffiths ja John Challis. Suomalaisena äänenä on näyttelijä Heikki Määttänen (1949-2002), joka muistetaan myös Nalle Luppakorvan sekä monien muiden lastenohjelmien äänenä. Toisin kuin alkuperäisessä versiossa, suomalaisessa dubbauksessa Määttänen esittää yksin kaikkien hahmojen äänet. Omat suosikkini sarjan hahmoista ovat tuhmuuksia tekevä Nirppu-hiiri sekä hassunkurinen noita Elli Etikka.


Koska suomenkielinen ääni dubattiin alun perin alkuperäisen ääniraidan päälle, voi taustalta kuulla selkeästi myös Peter Ustinovin alkuperäisen äänen. Tätä samaa dubbaustapaa käytettiin 1980-luvulla myös muissa piirrossarjoissa, kuten Peukaloisen retket ja Tao Tao - pieni pandakarhu.  
 
Tohtori Sykerö on hauska ja ajaton sarja ja siinä tapahtuu hyvin mielikuvituksellisia ja jopa surrealistisiakin juttuja. Sarjaa voi huoletta suositella kaikenikäisille katsojille. Sykerön seikkailuista nauttivat varmasti ainakin kaikki 1980-luvulla lapsuuttaan viettäneet, mutta mikseivät myös nuoremmatkin katsojat.

Sarjan jakso ovat:

1. Matilda-robotti (The Fabulous Mechanical Mathilda Junkbottom)
2. Siirappipuun lentoretki (The Astounding Treacle Tree)
3. Neiti Nokkonen pulassa (The Spectacular Rescue of Miss Nettles)
4. Matka Brasiliaan (The Unbelievable Wormmobile)
5. Ilmapallokilpa (The Sensational Balloon Race)
6. Monivärinen taikatimantti (The Magical Multicoloured Diamond)
7. Vetinen juttu (käsikirjoitus: Douglas Adams ja John Lloyd) (The Remarkable Fidgety River)
8. Elli Etikan tulitaika (The Fearful Miscast Spell of Winnie the Witch)
9. Maltti-mäyrän onnettomuus (The Extraordinary Odd Dilemma of Dennis the Badger)
10. Vaarallinen taikalipas (The Wondrous Powers of the Magic Casket)
11. Maa vaarassa (The Turn of Events with the Unwelcome Invaders)
12. Kummallinen katoamisjuttu (käsikirjoitus Douglas Adams ja John Lloyd) (The Great Disappearing Mystery)
13. Legenda Hiirikuninkaasta (The Amazing Reflective Myth)

 




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lentävät luupäät (Spede Pasanen, 1984)

Yksin kotona (Chris Columbus, 1990)

Joulupuu on kärvennetty (Jeremiah S. Chechik, 1989)