Menolippu Mombasaan (Hannu Tuomainen, 2002)

 


Ohjaus: Hannu Tuomainen
Käsikirjoitus: Hannu Tuomainen, Atro Lahtela
Rooleissa: Antti Tarvainen, Joonas Saartamo, Johanna Rönnlöf, Liisa Halonen, Timo Päiväsalo, Harri Kettumäki
Genre: draama
Kesto: 1 h 24 min
Ikäraja: 11

 

Pete (Antti Tarvainen) on 17-vuotias lukiolainen ja myös lupaava kitaristi. Rockyhtye No Future Today on halukas ottamaan hänet yhtyeeseen, mutta suunnitelmiin tulee pian dramaattinen muutos, kun Pete saa eräänä iltana kesken keikan oudon kohtauksen ja menettää tajuntansa. Peten tarkoitus iskeä kaunis Kata (Johanna Rönnlöf) jää toteutumatta tuona iltana. Sairaalassa Pete saa kuulla pysäyttävän diagnoosin: hänellä on imusolmukesyöpä, eikä lääkäri voi ennustaa Peten näkevän enää seuraavaa syksyä. Pete leikataan pikaisesti.  Sairaalan ostastolla hän saa huonetoverikseen mustaa huumoria suoltavan koulukotikasvatin Jusan (Joonas Saartamo), jolla on myös syöpä, mutta toiveita parantumisesta ei ole. Jusalla on haaveena päästä kokemaan Mombasan kuumat hiekkarannat ennen kuin sairaus vie voiton. Pete sen sijaan haluaa ensin käydä Katan luona Lapissa, jonne tämä on lähtenyt kesäksi töihin enonsa (Harri Kettumäki) luokse. Eräänä iltana kaverukset päättävät Jusan ehdotuksesta ottaa hatkat sairaalasta. Alkaa sekopäinen matka halki Suomen kohti Lappia, jossa Pete joutuu lopulta valitsemaan seuraako hän ystäväänsä vai jääkö Katan luo.



Elokuvan soundtrack koostuu lähes kokonaan vanhoista Finnhitseistä 1960- ja 70-luvuilta. Taustalla soivat mm. Frederikin Jos jotain yrittää (Harva meistä on rautaa), Kirkan Leijat ja Hetki lyö, Dannyn Tuuliviiri, Tapani Kansan R-A-K-A-S, Vicky Rostin Menolippu sekä tietenkin se Taiskan legendaarinen Mombasa, joka toimii elokuvan ns. teemabiisinä, ja sitä kuullaankin leffassa lähes kyllästymiseen asti. Leffassa nähdään myös metalliyhtye Denigrate (elokuvassa No Future Today), joka esittää oman versionsa tuosta Taiskan hitistä. Lisäksi kuullaan myös Denigraten omaakin tuotantoa. Elokuvan varsinaisen musiikin ovat tehneet Zen Café -yhtyeestä tutut Samuli Putro ja Martti Salminen. Eli tällä tavalla on varmasti pyritty houkuttelemaan enemmän nuorta yleisöä elokuvan pariin.

Nuoret näyttelijät Tarvainen, Saartamo ja Rönnlöf tekevät kaikki hienot roolisuoritukset ja heidän keskinäinen kemiansa pelaa loistavasti. Vaikka leffan aihe onkin erittäin vakava, siihen suhtaudutaan kuitenkin huumorin keinoin eikä hirveästi synkistellä. Näyttelijöistä parhaan roolin tekee Joonas Saartamo, joka pääsee Jusan roolissa irrottelemaan ja pelleilemään oikein kunnolla, kun taas Antti Tarvaisen Pete  keskittyy olemaan enimmäkseen vain vakava, mutta kyllä hänellekin muutama hauska juttu on onneksi kirjoitettu. Elokuva on kuvattu Helsingin lisäksi mm. Inarin Saariselällä, Kuopiossa sekä Porin Yyterissä. Elokuvassa herkutellaankin paljon upeilla maisemilla, varsinkin niissä kohtauksissa, jotka on kuvattu Saariselällä.

 

Elokuvan tekijät joutuivat käymään läpi noin 500 nuorta näyttelijänalkua ennen kuin pääosakolmikko oli kasassa. Katan rooliin valittu Johanna Rönnlöf kertoi elokuvan DVD-julkaisulta löytyvässä haastattelussa, että ensimmäisen koekuvauksen jälkeen hän joutui odottelemaan noin vuoden, ennen kuin sai tietää, että oli päässyt jatkoon. Sen jälkeen hän joutui käymään vielä useissa koekuvauksissa ennen kuin sai roolin. Elokuva palkittiin vuoden 2003 Jussi-gaalassa kunniakirjalla yleisön suosikkielokuvana. Joonas Saartamo oli ehdolla Jusan roolista parhaan miessivuosan kategoriassa, mutta voitto meni kuitenkin Heikki Helalle Kahlekuningas-elokuvasta. Elokuvan varsinaisena kohderyhmänä ovat ensisijaisesti nuoret katsojat, mutta vakavan aiheensa vuoksi se kiinnostaa varmasti myös aikuisempaakin katsojaa ja herättää myös paljon ajatuksia.

  

Yhtä elokuvan yhteistyökumppaneista, eli kännykkä- ja nettiliittymiä tarjoavaa DNA:ta mainostetaan ehkä hieman liiankin näkyvästi ainakin kolmessa eri kohtauksessa. Katsojille siis tehdään varsin selväksi kuka on ollut yksi elokuvan suurimmista sponsoreista. Elokuva sai ensi-iltansa 6.9.2002 eli se viettää nyt jo 20-vuotisjuhliaan. Katsojia elokuvalle kertyi lähes 146 000 ja se oli vuoden 2002 neljänneksi katsotuin kotimainen elokuva. Pääosakolmikosta vain Joonas Saartamo on jatkanut uraansa näyttelemisen parissa aivan näihin päiviin saakka. Ennen tätä elokuvaa hän oli näytellyt jo muutamassa elokuvassa ja parissa tv-sarjassa. Rönnlöfille ja Tarvaiselle tämä oli ensimmäinen elokuva. Peteä näytelleen Antti Tarvaisen viimeisin roolityö on tv-sarjasta Presidentti vuodelta 2017. Katan roolissa nähty Johanna Rönnlöf sen sijaan lopetti näyttelemisen aika pian tämän elokuvan jälkeen. Nykyisin hän ylläpitää Instagramissa ja Facebookissa Somepuutarhuri-nimisiä tilejä, joilla hän keskittyy lähinnä puutarhan ja kasvimaan hoitoon.

Elokuvan DVD-julkaisulla on mukana myös mielenkiintoista lisämateriaalia, pakollisten trailereiden lisäksi löytyy mm. pääosakolmikon lyhyet haastattelut, elokuvan 15-minuuttinen Making of -kooste, Denigrate-metalliyhtyeen musiikkivideo, elokuvan TV-mainoksia ja valokuvagalleria. Mielenkiintoisimpana lisämateriaalina mukana on Ylen arkistoista löytynyt alkuperäinen Taiskan Mombasa-biisin esitys Iltatähti-ohjelmasta vuodelta 1976. Vioistaan huolimatta Menolippu Mombasaan osoittaa, että Suomessa osataan tehdä myös muunlaisiakin elokuvia kuin vain niitä synkkiä alkoholilla, seksillä ja väkivallalla täytettyjä epätoivoisia parisuhdedraamoja.

 

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lentävät luupäät (Spede Pasanen, 1984)

Yksin kotona (Chris Columbus, 1990)

Joulupuu on kärvennetty (Jeremiah S. Chechik, 1989)