Pölhölä (Taavi Kassila, Heikki Kinnunen ja Pertti Reponen, 1981)

 

Ohjaus: Taavi Kassila, Heikki Kinnunen ja Pertti Reponen
Käsikirjoitus: Spede
Rooleissa: Aake Kalliala, Heikki Kinnunen, Maija-Leena Soinne, Terhi Panula, Olavi Ahonen, Helge Herala, Vesa Vierikko, Pirkka-Pekka Petelius, Sakari Jurkka, Erkki Saarela, Mikko Kivinen, Pirkko-Liisa Tikka, Ola Johansson
Genre: komedia
Kesto: 1 h 22 min
Ikäraja: S



"
Joulupäivänä tulee elokuva Pölhölästä,
jossa on vielä hölmömpää kuin Hölmölässä.
On siinä säätiöllä kestämistä." - Spede Pasanen, 1981

Näin Spede Pasanen mainosti tulevaa komediaansa vuonna 1981. Spede oli harmistunut siitä, kun hänen uusin Turhapuro-elokuvansa Uuno Turhapuron aviokriisi oli jäänyt täysin ilman Elokuvasäätiön tukea. Niinpä hän kirjoitti Turhapuron rinnalle toisen, omien sanojensa mukaan "säätiövapaan hupielokuvan" kyläläisistä, jotka ovat vielä hölmömpiä kuin Hölmölässä. Teos sai nimekseen Pölhölä. Ohjaajiksi valikoitui kolmikko Taavi Kassila, Heikki Kinnunen ja Pertsa Reponen. Kolmikosta vain Taavi Kassila jatkoi ohjaajanuraansa Pölhölän jälkeen. Spede oli tällä kertaa mukana vain käsikirjoittajan ja tuottajan ominaisuudessa. Pääosissa nähtiin television suositun Valehtelijoiden klubin (1981-1983) näyttelijöitä eli Aake Kalliala, Helge Herala, Maija-Leena Soinne ja Olavi Ahonen. Lisäksi mukana olivat myös Heikki Kinnunen, Terhi Panula, Sakari Jurkka, Erkki Saarela, Vesa Vierikko, Pirkka-Pekka Petelius ja Mikko Kivinen. Pasasen Turhapuro-leffojen vakiokaartiin kuuluneet suosikkinäyttelijät Loiri, Salminen, Raita, Hämäläinen ja Nordberg eivät tällä kertaa olleet mukana. Aake Kallialalle ja Vesa Vierikolle Pölhölä oli ensimmäinen valkokangaselokuva. Elokuvan musiikki on Aarno Ranisen käsialaa.


Pölhölän, ruotsiksi Hömbyn, kyläelämä lienee varsin värikästä, sillä kun Pölhölän kunnanvaltuusto kävi opintomatkalla Espanjassa, se vaihtoi siellä kymmenen saunaa kymmeneen siestaan ja nyt kymmenen Pölhölän asukasta voi viettää siestaa. Pölhölässä on koettu myös maaltapako, joka onnistui niin hyvin, ettei ketään saatu kiinni. Elokuvan alussa nähdään Kustaa Käppyrä (Aake Kalliala) talon entisöimispuuhissa. Hänen mukaansa säkeillä valon kantamista tupaan yrittäneille esi-isillä, Hölmöläisillä, oli niin reikäiset säkit, ettei valo pysynyt niissä kunnolla. Mutta nykyisillä mustilla jätesäkeillä homma voisi onnistua. Murheita kyläläisille tuovat jatkuvasti karkaileva 119-vuotias Metusalem (Kalliala) sekä tienrakennushallituksen suunnitelmat vetää uusi tie Pölhölän kylän poikki. Tiehommat saadaan kyläläisten yhteistyöllä kuitenkin estettyä. 

Kalliala ja Kinnunen tekevät elokuvassa kaksoisroolit. Kinnunen nähdään Äijänkäppyrä-nimisenä papparaisena ja hänen poikanaan Ukko Käppyränä. Kalliala puolestaan esittää Äijänkäppyrän isää Metusalem Käppyrää (kavereiden kesken pelkkä Metu vaan) sekä Ukko Käppyrän poikaa Kustaa Käppyrää. Siinä sitä on Käppyrää kerrakseen. Kertojana toimii näyttelijä Mauno Hyvönen (1925-2021). Hyvönen oli Pölhölän lisäksi kertojana neljässä muussakin Speden elokuvassa ja lisäksi hänet nähtiin näyttelijänä Speden vuoden 1968 komediassa Noin 7 veljestä.

Spede on keksinyt hahmoille varsin hauskoja nimiä. Edellä mainittujen Käppyröiden lisäksi sekaan mahtuvat mm. Lutikaiska (Maija-Leena Soinne), Hätäläiskä (Terhi Panula) ja Jaakoppi Ähkylä (Olavi Ahonen) ja Ähkylän emäntä "Ähkyläiskä" (Pirkko-Liisa Tikka). Helge Herala esittää Turhapuroista tuttua kansakoulunopettajaa, joka tässä elokuvassa on vain sivutoiminen opettaja ja päätoiminen kyläkauppias. Hahmojen esittely on myös varsin hauska. Kinnusen esittämä Äijänkäppyrä esitellään seuraavasti: "Nuorempana häntä sanottiin Käppyrän Äijäksi, nykyisin Äijänkäppyräksi."

 



Ideana Pölhölä on ihan kiva, mutta toteutus ei ole oikein kunnolla onnistunut. Toki tässä paljon hauskaa on, mutta myös paljon sekavuutta ja Speden tapaan myös vähän lapsellisuuksiakin. Leffan sekavuus johtui suurimmalta osin siitä, että puikoissa hääri kolme ohjaajaa ja lisäksi Aake Kallialan kertoman mukaan Spede rupesi viime hetkellä muuttamaan valmista käsikirjoitusta. Alkuperäisessä käsikirjoituksessa oli ollut paljon enemmän järkeä ja selkeitä juonia ja muita käänteitä ja se sisälsi mm. alku- ja loppukohtaukset, joissa Speden piti toimia juontajana, mutta nekin hylättiin lopullisesta elokuvasta. Pölhölä kuvattiin suurimmaksi osaksi Porvoon Ilolan kylässä sijaitsevassa Postimäen ulkomuseossa. Muutama kohtaus kuvattiin myös Porvoon kaupungintalossa.

Käsikirjoituksen sekavuudesta huomaa, että Spede on tainnut keskittyä enemmän ykköstuotantoonsa Uuno Turhapuron aviokriisiin. Ja kyllähän tämä on selkeä kakkostuotanto Turhapuron rinnalla. Elokuvan ensi-ilta oli 25. joulukuuta 1981 ja katsojia elokuvalle kertyi Spede-elokuvaksi varsin vaatimattomat 157 497. Tuloksena kuitenkin vuoden kolmanneksi katsotuimman kotimaisen titteli, edellä vain Speden kirjoittama ja Ere Kokkosen ohjaama Uuno Turhapuron aviokriisi ja Matti Kuortin ohjaama Kiljusen herrasväki. Pölhölän TV-ensi-ilta oli 3.6.1984 ja se keräsi 715 000 katsojaa. Elokuvan voi tätä kirjoitettaessa katsoa ainakin YouTube-videopalvelusta.





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lentävät luupäät (Spede Pasanen, 1984)

Yksin kotona (Chris Columbus, 1990)

Joulupuu on kärvennetty (Jeremiah S. Chechik, 1989)