Pikkupojat (Ere Kokkonen, 1986)

 

 

Ohjaus: Ere Kokkonen
Käsikirjoitus (konekirjoitus): Spede Pasanen
Rooleissa: Spede Pasanen, Simo Salminen, Vesa-Matti Loiri, Marita Nordberg, Hannele Lauri, Riitta Väisänen, Satu Silvo, Heikki Kinnunen
Genre: komedia
Kesto: 1 h 24 min
Ikäraja: S


Vuosi 1986 oli Spedelle vuoden 1969 ohella todellista kulta-aikaa, sillä häneltä tuli ensi-iltaan jälleen peräti kolme kokoillan komediaa: Uuno Turhapuro muuttaa maalle, Liian iso keikka ja Pikkupojat. Lisäksi televisiossa pyörivät hänen tuottamansa ja Riitta Väisäsen juontama visailuohjelma Kymppitonni sekä Speden, Simo Salmisen, Vesku Loirin ja Hannele Laurin tähdittämä sketsiohjelma Spede Show. Spede oli jo vuonna 1973 toteuttanut ensimmäisen sketsihahmoihin perustuneen elokuvansa Uuno Turhapuro, joka menestyi erinomaisesti lippuluukuilla. Seuraava sketsihahmoihin perustuva elokuva tuli ensi-iltaan vuonna 1985 ja oli nimeltään Hei kliffaa hei. Tuo elokuva perustui Spede Show'ssa nähtyihin Mänttien TV-aseman juontajiin Auvoon ja Kultsiin ja leffan nimikin napattiin Auvon tunnetusta hokemasta. Vuonna 1986 Spede päätti jatkaa tuota "perinnettä" siirtämällä niin ikään Spede Show'sta tutut hahmot eli Pikkupojat valkokankaalle. Pikkupojathan olivat ne Speden, Simon ja Veskun esittämät kolme veljestä, jotka aikuisen äänellä puhuivat pikkupoikien asioita. Hannele Lauri esitti sketseissä heidän äitiään. Sketsit olivat erittäin suosittuja. 

Elokuvassa esiintyy pääosin vain kuusi näyttelijää. Tuotantokustannusten minimoimiseksi elokuva kuvattiin videotekniikalla ja siirrettiin elokuvateattereita varten optiselle 35 mm:n filmille. Tuotantokustannuksia saatiin minimoitua myös siten, että Spede, Simo, Vesku ja Riitta Väisänen esittävät kaikki kaksoisroolit. Spede on Kake-poika sekä hänen isänsä johtaja Hugo Rögstrand. Vesku on Make-poika ja mökkinaapuri upseeri Jäpälä. Simo taas on Väke-poika ja toinen mökkinaapuri keksijä Yskänen. Riitta Väisäselle Spede kirjoitti Yskäsen vaimon ja Unelma-tyttären roolit. Hannele Lauri esitti Hugon vaimoa ja poikien äitiä Valma Rögstrand-Ylä-Liimasta. Turhapuro-elokuvien rouva Tuurana tunnettu Marita Nordberg esittää upseeri Jäpälän vaimoa ja heidän tyttärinään ovat neidit Virtanen. Pienissä sivuosissa piipahtavat mm. Satu Silvo Hugon sihteerinä, ohjaaja Ere Kokkonen huoltoaseman myyjänä, Marja Korhonen lihakauppiaana sekä Seppo "Sämpy" Laine ja Juhani Kumpulainen talon räjäyttäjinä. Koska Spede Show'n Naisen logiikka -sketsit olivat myös erittäin suosittuja, Spede kirjoitti niitä muutaman myös Pikkupoikiin. Elokuvan työnimenä oli Loogisen naisen pikkupojat ja tarkoitus oli, että naisen logiikkaa olisi ollut enemmänkin kuin mitä lopulta oli. Sen vuoksi esimerkiksi Hannele Laurin roolihahmon nimi on alkuteksteissä muodossa Looginen nainen. Spede kuitenkin säästi enimmät logiikat viimeiseen elokuvaansa Naisen logiikka, joka valmistui vuonna 1999.


Elokuvan alussa kertoja (Heikki Kinnunen) sanoo Suomen olevan kesämökkien luvattu maa. Samalla hän esittelee katsojille erään kesämökkiperheen: perheeseen kuuluu isä, joka käy kaupungissa töissä sekä äiti, joka viettää mökillä lomaa kolmen pikkupoikansa kanssa. Ensimmäisessä naapurissa viettää kesää upseeri Jäpälä perheineen ja toisessa naapurissa keksijä Yskänen perheineen. Jatkuvat rajariidat kuitenkin koettelevat naapurisopua. Myös pikkupojilla on osuutensa tässä asiassa. He nimittäin kilpailevat siitä kuka saa järjestettyä Jäpälän ja Yskäsen välille eniten oikeusjuttuja.

Pikkupoikien kuvaukset aloitetiin vain pari viikkoa Uuno Turhapuro muuttaa maalle -elokuvan kuvausten jälkeen samoissa maisemissa Heinolassa. Pääosa elokuvasta kuvattiin Riitta Väisäsen vanhempien kesämökillä Ala-Rieveli-järven rannalla. Elokuvan kuvaukset kestivät vain seitsemän päivää. Ensi-iltansa Pikkupojat sai joulupäivänä 1986. Katsojia kertyi 171 545 ja tuloksena vuoden toiseksi katsotuimman kotimaisen elokuvan titteli, edellä vain Ere Kokkosen ohjaama Uuno Turhapuro muuttaa maalle. Vaikka Kokkonen on merkitty elokuvan ohjaajaksi, niin Kokkosen ja tuotantopäällikkö Reija Virolaisen kertoman mukaan Pikkupojat jäi kuitenkin osittain Speden itsensä ohjattavaksi. Elokuvassa nähdään myös niitä pakollisia Speden keksintöjä, kuten kauko-ohjattava golf-kärry, lentokone ilman siipiä, sekä moottoriveneen ja surffilaudan yhdistelmä. Kaikki keksinnöt ovat elokuvassa Simon esittämän keksijä Yskäsen keksimiä.


Spede oli vuosien varrella pyrkinyt tekemään kaikista elokuvistaan sellaisia, että niitä voi huoletta lähteä koko perheen voimin katsomaan. Samalla hän oli myös tietoisesti pyrkinyt elokuvissaan välttämään seksuaalisia viittauksia sekä kiroilua ja viinan kanssa läträämistä, mutta Pikkupojat sisältää kuitenkin kaikkia näitä. Kiroilua Spede ei ollut suvainnut, kuin vain siinä tapauksessa, että se on elokuvan kohtauksen tai jonkin sketsin kannalta olennaista. Pikkupojissa kiroilua on kuitenkin harvinaisen paljon, ja lisäksi 6-vuotias Make juo itsensä isä-Hugon viinalla känniin. Myös seksiaihetta sivutaan. Kaikki nuo tehdään kuitenkin sen verran hauskasti, että varmasti naurattaa. Elokuvan budjetti oli vain 500 000 markkaa (nykyrahassa noin 167 105 euroa), mikä tekee siitä kaikkien aikojen pienibudjettisimman Spede-elokuvan. Budjetti perustuu Ere Kokkosen arvioon. Elokuvan budjettiin suhteutettuna voidaan Pikkupoikia pitää edelleen kaikkien aikojen tuottoisimpana suomalaisena elokuvana.


Elokuva sisältää paljon hauskoja ja ikimuistoisia kohtauksia, kuten poikien hampaiden irrottelu tongeilla, Väken potalla istuminen, poikien puhelu isän työpaikalle, Maken välihuudot, karkkien laskeminen, Maken känni ja Hugon puhelu väärään numeroon. Pikkupojat on yksi Speden hauskimmista elokuvista ja sitä katsoessa saa jatkuvasti nauraa lähes vedet silmissä. Pikkupoikien jälkeen Kokkonen piti elokuvateatterileffojen osalta taukoa nelisen vuotta, keskittyen tekemään ohjelmia televisioon. Kokkosen pitkään taukoon vaikutti myös hänen ja Speden välille syntynyt välirikko kaverusten riitaannuttua Speden kieltäydyttyä maksamasta Kokkoselle tämän palkkiota.


 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ruusun aika (Ilkka Vanne, Pauli Virtanen, 1990-1991)

Peukaloisen retket (Mamoru Oshii, Masami Annô, Hisayuki Toriumi, Mitsuo Kamiri, Motosuke Takahashi, Yûji Fukawa, 1980-1981)

Nikke Knatterton: Mestarietsivän seikkailut (Manfred Schmidt, 1978)