Radio tulee hulluksi (Matti Kassila, 1952)

 


Ohjaus: Matti Kassila
Käsikirjoitus: Matti Kassila, Aarne Tarkas
Rooleissa: Hannes Häyrinen, Ritva Arvelo, Yrjö Ikonen, Leo Riuttu, Rauha Rentola, Uljas Kandolin, Heikki Savolainen, Kaarlo Halttunen, Arvo Lehesmaa
Genre: komedia
Kesto: 1 h 35 min
Ikäraja: S

Vuonna 1951 valmistui yksi kotimaisen rikoskomedian mestariteoksista, Radio tekee murron, jonka idea oli lainattu radioreportteri Usko Santavuoren tekemistä reportaaseista. Käsikirjoituksen laativat ohjaaja Matti Kassila ja Aarne Tarkas. Kassila myös ohjasi elokuvan. Pääosissa olivat mm. Hannes Häyrinen, Kaarlo Halttunen ja Ritva Arvelo. Elokuva oli suuri menestys ja se palkittiin vuoden 1951 Jussi-gaalassa kolmella palkinnolla (paras ohjaus, käsikirjoitus ja miespääosa). Vuonna 1952 elokuva sai itsenäisen jatko-osan, jonka nimeksi tuli Radio tulee hulluksi. Mukana oli jälleen edellisestä elokuvasta tuttu radioreportteri Toivo Teräsvuori. Elokuvan käsikirjoituksesta vastasivat edeltäjänsä tapaan Aarne Tarkas ja ohjaaja Matti Kassila. Elokuvan ensi-ilta oli helmikuussa 1952. Eli tänä vuonna tulee kuluneeksi jo 70 vuotta elokuvan ensi-illasta. Aikoinaan elokuva jäi melko vähälle huomiolle ja Matti Kassilan omien sanojen mukaan suurin syy elokuvan "unohtumiseen" oli se, että elokuvan tuottaja Teuvo Tulio ei halunnut luovuttaa tuottamiensa elokuvien oikeuksia muille, vaan piti ne itsellään. Vasta Tulion kuoltua vuonna 2000 hänen elokuviensa oikeudet määrättiin Suomen Elokuva-arkistolle ja sen myötä myös Radio tulee hulluksi tuli kaiken kansan nähtäville myös televisiossa. Elokuva sai ensi-esityksensä tv:ssä Yle Teema -kanavalla vuonna 2007, jolloin elokuvan ensi-illasta tuli kuluneeksi 55 vuotta. Myöhemmin elokuva julkaistiin myös DVD:nä.

 
Radioreportteri Toivo Teräsvuori (Hannes Häyrinen) ei enää laskuvarjohyppy- ja murtoreportaasiensa jälkeen suostu tavallisiin hommiinsa. Toivon pomo (Yrjö Ikonen)  ehdottaa hänelle työkeikkaa Mäntsälän maatalousnäyttelyyn, mutta siihen Toivo ei suostu, vaan ehdottaa itse eräänlaista piilomikrofonin kanssa tehtävää reportaasia, ja pienen suostuttelun jälkeen hän saa pomon hyväksymään idean. Työkeikka menee kuitenkin pahasti pieleen, kun itsekseen puhuvaa Toivoa luullaan hulluksi ja hänet kuskataan mielisairaalaan. Siellä hän tapaa mm. miehen (Leo Riuttu), joka väittää kirjoittaneensa erään suomalaisen elokuvayhtiön kaikki viime vuosien elokuvat. Yhteistuumin miehet päättävät karata mielisairaalasta.

Hannes Häyrinen loistaa kuten aina, eikä muissakaan näyttelijöissä ole pahemmin moittimista. Myös elokuvan ohjaus on onnistunut, sillä onhan puikoissa itse Matti Kassila. Tuttu mies mm. Komisario Palmu -elokuvien ohjaajana. Elokuvassa on paljon hauskoja kohtauksia, kuten kohtaus, jossa Teräsvuori tuodaan mielisairaalaan ja Rauha Rentolan esittämä hoitajatar yrittää kysellä Toivon henkilötietoja. Kohtaus on todella hulvaton. Hannes Häyrisen näytteleminen ja verbaaliakrobatia saa tässä kohtauksessa katsojan väkisinkin nauramaan. Kohtaus oli sitä kuvattaessa niin hauska, että ohjaajaakin nauratti. Kassilan mukaan jopa äänittäjäkin sanoi ohjaajan naurun kuuluvan yli näyttelijöiden puheen. Kohtaus jouduttiin ottamaan uudestaan, mutta Kassilan mukaan se ei enää tuntunutkaan yhtä hauskalta kuin ensimmäisellä kerralla.


Elokuvassa on mukana paljon tuttuja tuon ajan Suomifilmien vakionäyttelijöitä. Häyrisen lisäksi elokuvassa nähdään mm. Uljas Kandolin, Heikki Savolainen, Kaarlo Halttunen, Arvo Lehesmaa ja Rauha Rentola. Ja jopa nyrkkeilijä Elis Ask vilahtaa kuvissa. Radio tulee hulluksi on hulvattoman hauska ja hyvin onnistunut jatko vuotta aiemmin valmistuneelle Radio tekee murron -elokuvalle. Hannes Häyrinen on elokuvan ehdoton tähti ja jo pelkästään hänen takiaan tämä elokuva kannattaa katsoa. Kyseessä on myös ainut Teuvo Tulion tuottama elokuva, jota hän ei ole itse ohjannut. Elokuvan voi katsoa Kansallisen audiovisuaalisen instituutin ylläpitämältä Elonet-sivustolta osoitteesta https://elonet.finna.fi/Record/kavi.elonet_elokuva_123177


 
 

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ruusun aika (Ilkka Vanne, Pauli Virtanen, 1990-1991)

Nikke Knatterton: Mestarietsivän seikkailut (Manfred Schmidt, 1978)

Matka maailman ympäri 80 päivässä (Luis Ballester Bustos & Fumio Kurokawa, 1983)